"Támogatni kell az áldozatokat, hogy minél hamarabb jelentsék az erőszakot"

2024. február 22. - 10:51 | Belföld

A kormány továbbra is úgy véli, 20 év után szinte lehetetlen megoldani egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügyet. Támogatni kell az áldozatokat, hogy minél hamarabb bejelentsék az ilyen bűncselekményt, mert ilyen esetben hatékonyabb a nyomozás – jelentette ki a kormány csütörtöki ülését követően Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter.

"Támogatni kell az áldozatokat, hogy minél hamarabb jelentsék az erőszakot"
Fotó: Pixabay - illusztráció

„Ha elfogadjuk azt az elméletet, hogy 20 éves elévülési időre van szükség ezekben az esetekben, akkor feltenném a kérdést, hogy miért nem 30 vagy 40 évre, vagy akár a nő élete végéig. A 20 év mellett való érvelésnek nincs semmi alapja” - mondta Taraba.

Hozzátette, szerinte kedden a parlament elé kerülhet az elévüléssel kapcsolatos módosítás. „Ha azt akarják, hogy 20 év legyen, mi nem ellenezzük, bár ennek sem gyakorlati, sem technikai okát nem látjuk” – fűzte hozzá Taraba. Emlékeztetett, hogy a kormány felkínálta a lehetőséget Zuzana Čaputovának, hogy a „nagy módosítást” teljes egészében visszaküldje a parlamentbe, de az államfő nem élt vele. „Inkább belevágott egy számunkra nem világos jogi procedúrába” – jegyezte meg Taraba.

A kormány csütörtökön elfogadta, hogy a nemi erőszak és a szexuális visszaélések esetében maradjon az eddigi 20 éves elévülési idő. Március 15-i hatályba lépést javasol, tehát ugyanazt a dátumot, amikor az egész Btk-módosításnak kellene hatályba lépnie, melyet február 8-án fogadott el a parlament. Az államfő és ellenzéki képviselők Alkotmánybírósághoz fordultak a módosítások miatt.


(TASR)