„Tanácstalan vagyok, de optimista”

2020. április 8. - 17:55 | Kultúra

Sárközi Pál prímás, dunaszerdahelyi hegedűművész négy esztendeje él Japánban. A Nagasaki melletti Sasebo város Huis Ten Bosch üdülőparkjában szórakoztatja az egész világból odaérkező vendégeket.

„Tanácstalan vagyok, de optimista”
Archív felvétel

Hazautazásáig a komáromi Sárközi Istvánnal (zongora) és a Szolnok melléki Nyári Károllyal (cselló) alkotta trió élén vitte a prímet, a formáció összetétele ugyanis idényenként változik.

A koronavírus okozta járvány most a hivatásos zenészeket is virtuális térbe költöztette. A budapesti Rajkó zenekar egykori első hegedűsét arról kérdeztük, hogyan éli meg a válságot?

Válaszát lejegyeztük, rövidítettük:

"Nyugtalanságot és bizonytalanságot érzek. Odahaza is mindenről a zene jut az eszembe. Naponta gyakorolok, és várom, hogy a körülmények mikor engedik meg számomra a visszautazást a Távol-Keletre. Közben szomorúan hallom a legfrissebb híradásokban, hogy Japán miniszterelnöke hét prefektúrában hirdetett ki rendkívüli állapotot.Kényszerű karanténomban, legközelebbi hozzátartozóim és barátaim körében most arra gondolok, hogy a vészidőszak talán arra is alkalmas lesz, hogy elcsendesedjünk. Hogy mérlegeljünk és elforduljunk mindentől, ami közönséges. Mert már nagyon pénzéhesek, önzők voltunk, könyörtelenek egymáshoz. Én hiszek abban, hogy a koronavírus-járvány után jobb lesz a világ, s az értékrendek is megváltoznak benne. E nehéz pillanatokban ugyan tanácstalan vagyok, de optimista is. Hiszem, hogy ha fegyelmezettek leszünk, ha betartjuk az óvintézkedéseket, s ha odafigyelünk egymásra, átvészeljük a válságot".

(LV)