A Tanár című sorozatban kapott szerepet a hetényi Gál Réka Ágota

2019. október 20. - 07:15 | Régió

A komáromi Selye János Gimnázium végzős diákja, Gál Réka Ágota epizódfőszerepet kapott a Tanár című magyarországi sorozat harmadik évadában.

A Tanár című sorozatban kapott szerepet a hetényi Gál Réka Ágota
Fotók: Cséfalvay Á. András – további képekért kattints!

A Tanár az RTL Klub saját gyártású televíziós sorozata, amely egy iskolai közösség hétköznapjaiba enged bepillantást. A sorozat a kitalált Kőrösi Csoma Sándor Szakgimnázium tanárainak és diákjainak mindennapi életéről szól. Főszereplője Vasvári Szilárd, fizika-, kémia- és testneveléstanár, akit Nagy Ervin alakít. A sorozat különálló részekből áll, minden epizódban egy-egy diák élete kerül a középpontba. Olyan közéleti, társadalmi kérdések kerülnek felszínre, mint például az örökbefogadás, az identitáskeresés vagy a tinédzserek közti rivalizálás.

A hetényi Gál Réka Ágotának – akinek szülei a Csavar Színház színművészei, Gál Tamás és Kiss Szilvia – valódi kihívást jelentett a sorozatszerep, korábban ugyanis nem játszott még kamerák előtt. Korábban számos szavalóversenyen vett részt, többször is első helyezést ért el a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyen, emellett versenyszinten táncol, az elmúlt években pedig több alkalommal is Európa-bajnoki címet szerzett. Rékával a sorozatszerepéről, a színészetről, a táncról, valamint a jövőbeli terveiről beszélgettünk.


A sorozat első évada 2018 márciusában került képernyőre, mára pedig már javában zajlik a harmadik évad forgatása, amelyben te is szerepet kaptál. Mit érdemes tudni a sorozatról?

A Tanár című sorozatban valójában minden epizódban kiragadnak egy tanulót az iskolaközösségből, akinek valamilyen jellegű problémája van. Ezek a problémák nyilván komolyabbak, mint az egyszerű tinédzserproblémák. A sorozat azt próbálja bemutatni, hogy a tanárok nem hagyják ezeket a gyerekeket elveszni, hanem segítenek nekik.

Hogyan kerültél a sorozatba?

Teljesen véletlenszerű módon bukkantam a castingfelhívására. Korábban többször is mondták már, hogy próbáljak ki egy ilyen castingot, de valahogy mindig halogattam a dolgot, nem éreztem, hogy kész lennék rá. Éppen London utcájának kellős közepén voltunk, amikor azt mondtam, hogy elküldöm a jelentkezést. Elhívtak az első válogatásra, de nem igazán éreztem sikeresnek. Ez volt életem első castingja, és biztos voltam benne, hogy nem sikerült. Igazából nem is tudtam, hogy hogyan működik, és egyáltalán mi számít jónak. Utána visszahívtak egy következő fordulóra, majd hívtak, hogy megkaptam a szerepet. A forgatások előtt még volt egy tábor, ahol összeszokhattunk a kollégákkal. Ezt nagyon pozitív dolognak tartom, mert mire eljutottunk a forgatásig, már olyanok voltunk, mint egy család, így júliusban nem egy teljesen idegen közegben kezdődött a munka.

Milyen karaktert alakítasz a sorozatban?

Az én karakterem az egy rossz jellemű lány, aki nincs tisztában az élet igazi értékeivel, és csak az számít neki, hogy minél drágább és márkás dolgai legyenek. A társai is igazából csak ezért barátkoznak vele, és ő is csak a pénzesebbek társaságát keresi. A lány később elkezd embereket megzsarolni, hogy pénzhez jusson, mert ő maga nem egy jó módú családból származik. Az én epizódom arról szól, hogyan próbálják a lány gondolkodásmódját megváltoztatni. Elég reménytelen eset, de próbálják jó útra terelni.

A forgatások során olyan színészekkel működhettél együtt, mint Nagy Ervin, Trokán Nóra, a harmadik évadban pedig Liptai Claudia is felbukkan. Milyen volt velük az együttműködés?

Számomra nagy élmény volt a forgatás. A szereplők közül senki nem éreztette velünk, hogy amatőrök vagy gyerekszínészek vagyunk, ők pedig a nagyok. Sokat segítettek nekünk és nagyon szerettem velük dolgozni. Egyszerűen imádtam a forgatásokra járni, számomra ez egy feltöltődés volt.

Az első sorozatszerepedben tehát egy negatív karaktert kellett alakítanod, holott ez a fajta viselkedés egészen biztosan távol áll tőled.

Féltem a szereptől, de nagyon örülök, hogy ezt kaptam. Ez a karakter valóban nagyon távol áll tőlem, éppen ezért tartottam tőle. Figyeltem rá, hogy ne legyen túl sok, de túl kevés sem, egy hatalmas kihívás volt számomra.

Elképzelhető tehát, hogy a jövőben más sorozatokban is vállalsz majd szerepet?

Igen, szívesen vállalnék szerepet a későbbiekben is, mert nagyon megtetszett a forgatás. Nem is munkaként, hanem inkább kikapcsolódásként tekintettem rá, mert mindig feltöltött.

A színészkedéssel párhuzamosan pedig versenytáncolsz is.

Igen, kilencéves koromban kezdtem táncolni színházi látványtánc kategóriában, és a mai napig is táncolok versenyszinten. Folyamatosan jártam szavalóversenyekre, színjátszó körökre, ezek mind-mind fontos állomások voltak az életemben, de érdekes módon kiskoromban sosem akartam színésznő lenni. Nyolcadikos-kilencedikes voltam az alapiskolában, amikor eldöntöttem, hogy színésznő szeretnék lenni, korábban inkább csak hobbiként tekintettem rá.

Minek a hatására sikerült meghoznod ezt a döntést?

A szavalóversenyek rengeteget segítettek, hozzájárultak ahhoz, hogy ma már ennyire céltudatosan állok a jövőmhöz. És természetesen a tánc is, hiszen a látványtánc egy meghatározó része a színháznak és az életemnek is. Idén duóban első helyezést értünk el az Európa-bajnokságon, egy négyes koreográfiában pedig az ötödikek lettünk.

És hogy csinálod, hogy mindenre jut időd?

Idén individuális tanulóként folytatom a tanulmányaimat és ez nagyon sokat segített. Idén szerepeltem a Komáromi Jókai Színház Kabaré című előadásának tánckarában, az év elején pedig a Csavar Színház Ponyva című darabjában. De a korábbi években sem volt problémám a tanulással, hiszen amikor az ember azt csinálja, amit szeret, akkor inkább feltöltődik általa, mintsem elfárad.

Idén tehát végzel a Selye János Gimnáziumban. Milyen célok állnak előtted?

A színművészeti egyetemen szeretném folytatni a tanulmányaimat Pozsonyban vagy Budapesten. Mindkét helyre jelentkezni fogok, és reméljük, hogy sikerül valamelyikre bejutnom, hogy megvalósíthassam az álmaim.

(Farkas Linda)

Köszönjük a komáromi Selye János Gimnázium vezetőségének, hogy a fotózás céljából rendelkezésünkre bocsátották az iskola épületét.