A tanú, akiért a NAKA és az inspekció is harcolt, állítja, bosszúhadjárat folyik a NAKA-nyomozók ellen

2021. szeptember 16. - 08:57 | Belföld

A Tigris néven ismert alvilági bűnöző, a lévai Peter Petrov az a tanú, akiért a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a belügyminisztériumi belső ellenőrzés is harcol. Ő az egyik gyanúsítottja a tanúk befolyásolását érintő nyomozásnak. Petrov rendőségi vallomásában viszont állítja, hogy az egyedüli, aki megpróbálta őt befolyásolni, az Ján Kaľavský, akit a belügyi inspekció beépített ügynökként használt a letartóztatott NAKA-nyomozókkal szemben, és akinek a vallomása az egyik támasza az ellenük folyó eljárásnak.

A tanú, akiért a NAKA és az inspekció is harcolt, állítja, bosszúhadjárat folyik a NAKA-nyomozók ellen
Peter Petrov (Fotó: Aktuality.sk)

A belügyi belső ellenőrzés júliusban megpróbálta őrizetbe venni Petrovot, ám ez a bevetés elsősorban arról híresült el, hogy a mai nappal távozott országos rendőrkapitány, Peter Kovařík felfüggesztette, és emiatt bajba került, majd bejelentette lemondását. Petrovot végül a NAKA keleti részlegének rendőrei tartóztatták le más ügyben, a belügyminiztériumnál kialakított bűnbanda pénzmosásaival összefüggésben. A tanúért ez idő tájt küzdött a NAKA és a belügyi inspekció is, végül az kapta meg, amelynek sikerült őrizetbe vennie - írja az Aktuality.sk.

Petrovot a belügyi inspekció csak egy hónappal azután hallgathatta ki, hogy őrizetbe vették. Néhány napja, amikor meggyanúsították a NAKA nyomozóit. Kihallgatása során az Aktuality szerint visszautasította, hogy tavaly részt vett volna Martin Mikulec, a Takáč-bűnbanda egyik vezető tagja Szlovákiába történő hazatéréének meghiúsításában és azt is, hogy más tanúkat próbát befolyásolni, hogy egy kívánt mederbe tereljék a letartóztatott NAKA-nyomozók által vezetett nagy korrupciós ügyeket. Mikulec hazatérésének meghiúsítása az egyik ügy, amivel gyanúsítják Ján Čurillát és Pavol Ďurkát, a NAKA immár vizsgálati fogságba helyezett nyomozóit, ők maguk viszont ezt az esetet másképp látják. Mikulec mindenesetre Horvátországból Szlovákia helyett Csehországba ment, ahol néhány hónappal később rejtélyes körülmények között meghalt - felakasztva találták meg.

Petrov ugyanakkor azt vallotta, hogy nem Čurilla vagy Ďurka, hanem egyedül Ján Kaľavský, az operatív egységek vezetője volt az, aki megpróbálta őt befolyásolni.

Kaľavský a belügyi inspekció beépített ügynökeként került Čurilláék közé, és tőle származik az a nyilvánosságra került sms, amellyel nehéz helyzetbe prbáták hozni a nyomozókat, és amelyet Robert Fico és Peter Pellegrini is rendszerint lobogtat a tanúk befolyásolásának alátámasztásaként. Ebben az sms-ben Čurilla írta le címszavakban az egyik tanú kihallgatásának eredményét, ezt viszont úgy tálalják, mintha a kihallgatás befolyásolásának mikéntjét közölte volna. Csakhogy az sms később született, mint amikor a kihallgatás lezajlott.

Petrov szerint Kaľavský bosszút akart állni Čurillán és Ďurkán, mégpedig azért, mert nyomozást indítottak Peter Košč körözött vállalkozó után. Petrov Koščot a belügyi pénzmosás parancsnokaként jelölte meg, és állítása szerint Kaľavský egy közeli informátorának számított. A vallomás szerint március 24-én Kaľavský azzal hívta fel korán reggel, hogy bepiált, mert házkutatást tartottak a barátjánál. Koščot később meggyanúsították azzal is, hogy megvesztegette Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt.

Petrov szerint viszont a Košč elleni akció annyira feldühítette Kaľavskýt, hogy bosszút forralt. A telefonba állítólag azt mondta, hogy ezt a nyomozók nem engedhetik maguknak, és hogy tanúkat fog szerezni, akik majd vallanak ellenük, illetve biztosítja a bűnvádi eljárást ellenük.

Arról már Čurilla és Ďurka ügyvédje, Peter Kubina is beszélt Denník N podcastjában, hogy az ellenük folytatott eljárás koronatanúja (Kaľavský) motivált lehet a hamis tanúzásra. A nyomozók hivatalos feljegyzést is készítettek arról, amikor Kaľavský azt mondta nekik, hogy ezt az ügyet (a Košč elleni nyomozást) nem hagyja annyiban.

Košč és Kaľavský ismeretségéről tanúskodik a fotó is, melyet a Tvnoviny.sk hozott nyilvánosságra, és melyen az látható, hogy Kaľavský autója ott parkol a vállalkozó háza előtt.

Kaľavský idén áprilistól, tehát a Košč elleni akció után kezdett együttműködni a belügyi inspekció Diana Ssnatusová vezette csapatával, amely a nagy korrupciós ügyek tanúinak befolyásolása ügyében kezdett nyomozni. Végül ő lett az ügy koronatanúja, egyrészt a már említett sms miatt, másrészt mert arról is vallott, hogyan akadályozta meg Čurilla és Ďurka a maffiózó Mikulec hazatérését (miközben egyébként létezik egy felvétel, melyen Čurilla ígéretet kap Mikulectől, hogy hazatér).

Petrov vallomásában viszont az szerepel, hogy az egyedüli, aki őt a nyomozók közül megpróbálta befolyásolni, az épp Kaľavský volt. "Olyan esetekkel kapcsolatban, amelyeket a Slobodníkkal (Bernard Slobodník korábbi NAKA-főosztályvezető, aki együttműködik a rendőrséggel) folytatott beszélgetésekből szűrtem le arról, hogyan adott 50 ezer eurónyi kenőpénzt Dušan Kováčiknak" - mondta. Mindez idén január és április között történt, később pedig állítása szerint arra próbálta rábeszélni, hogy az ő verzióját támassza alá a belügyi inspekció nyomozásában.

A belső ellenőrzés egy másik csapata egyébként meggyanúsította Kaľavskýt, de ez csak rövid ideig tartott, míg az ügyet át nem vette a Legfőbb Ügyészség, és a kétes, 363-as büntetőjogi paragrafusra hivatkozva meg nem szüntette ezt.

Petrov arról is vallott, hogy Branislav Zurian korábbi NAKA-igazgató és Kaľavský is dolgozott a SIS-nek, a titkosszolgálat viszont erről nem nyilatkozott az Aktuality-nek.

Kapcsolódó cikkek:

TOTÁLIS HÁBORÚ A RENDŐRSÉGEN: Vizsgálati fogságba helyezték a NAKA legnagyobb nyomozóit

Különös haláleset, lehallgatások és beépített ügynök is szerepet játszik a NAKA és a belső ellenőrzés háborújában

Kis híján egymásnak estek a szlovák rendőri alakulatok – a NAKA feljelentést tett a belügyi inspekció akciója miatt

(Aktuality.sk)