A tanulók valamivel több, mint háromnegyede jár iskolába

2022. január 26. - 13:53 | Belföld

A gyerekek 78,8 százaléka és az osztályok 81,6 százaléka jár iskolába. Az iskolások 21,2 százaléka tanul távoktatásban – mondta a szerdai kormányülés előtt Svetlana Síthová, az oktatási minisztérium államtitkára. Az iskolák több mint 90,4 százaléka jelentette az adatokat az oktatási tárcának.

A tanulók valamivel több, mint háromnegyede jár iskolába
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Nem minden online tanuló gyerek fertőzött, mondta Síthová, és hozzátéve, hogy sokan azért kerülnek karanténba, mert fertőzött volt az osztályukban vagy a pedagógusok között. „A múlt héten rekordszámú, 563 470 tesztet végeztek, ezek 2,11 százaléka volt pozitív" - közölte az államtitkár. Eddig több mint 16 millió antigéntesztet osztottak szét az iskolákban, emellett fertőtlenítőszerek és egyéb védőfelszerelések vásárlására is kaptak támogatást - közölte az oktatási minisztérium.

A tárca által készített felmérések azt mutatják, hogy az iskolai dolgozók mindössze 2,7 százaléka, és az összes iskolás kevesebb mint 1,9 százaléka fertőződött meg. „Egyetlen más területen sem folyik olyan átfogó adatgyűjtés, mint az oktatásügyben. Csak a múlt héten az iskolák közel 91 százaléka szolgáltatott nekünk adatokat. Minden adatot összehasonlítunk az egészségügyi minisztérium adataival, és kiértékeljük őket. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan tudunk reagálni az aktuális helyzetre" - magyarázta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Síthová hozzátette, hogy a romló járványhelyzet miatt a tanulók egy része távoktatásban fog tanulni. „Ez nem meglepő azt látva, milyen a helyzet az országban, hogy alakulnak a dolgok az omikron terjedésével" - mondta. Rámutatott, hogy öt napra rövidült a kötelező karantén, ami szerinte azt jelenti, hogy a távoktatásra sem lesz szükség olyan hosszú ideig, mint korábban.

Az oktatási miniszter szerint nem időszerű az iskolák bezárásáról beszélni. „Ahogy azt már többször is láttuk, ez nem hatékony megoldás. A rendszer jól működik, csak rajtunk múlik, hogy mindent megteszünk-e a vírus terjedésének megállításáért, ez pedig az R-O-R-rendszer (szájmaszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés) betartása, a megelőzés és az oltás" - zárta Gröhling.


(TASR)