Tanúsítványt kapunk a tömeges tesztelés során, melyet ellenőrizhet a rendőr vagy katona az utcán

2020. október 20. - 13:42 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a tömeges koronavírus-tesztelés valószínűleg önkéntes lesz, aki viszont nem vesz részt, tíz napot karanténban kell töltenie. Marek Krajčí egészségügyi miniszter felszólította az egészségügyben dolgozókat és az orvostanhallgatókat, hogy segítsenek a tömeges tesztelés megvalósításában. Jaroslav Naď védelmi miniszter pedig további részleteket árult el a közmédiában, illetve az Expres rádióban.

Tanúsítványt kapunk a tömeges tesztelés során, melyet ellenőrizhet a rendőr vagy katona az utcán
Archív felvétel - TASR

A tömeges tesztelés során kapunk egy tanúsítványt, mely tartalmazza majd a nevünket és igazolásként szolgál majd arra, hogy jelen voltunk a tesztelésen.

"A tanúsítványon szerepel majd, mit kell cselekedni, amennyiben a teszt pozitív lett" - fogalmazott.

A katonák és rendőrök ugyanis később ellenőrizni fognak az utcán, hogy nem kellene-e karanténban lennünk. Amennyiben felmutatjuk az igazolást a negatív tesztről, akkor minden rendben lesz, amennyiben viszont nincs ilyen igazolásunk, és kint találnak bennünket, 1600 euróig terjedően megbüntethetnek. A tíz évnél fiatalabb gyerekeknek nem kell részt venniük a tesztelésen, az annál idősebbekre viszont ugyanígy vonatkozni fog a karantén, amennyiben nem vesznek részt a teszten.

Még a miniszterelnök sajtótájékoztatóján szóba került az is, hogy ha valaki nem vesz részt a tesztelésen, és ezért otthon kell maradnia, nem kaphat arra az időre táppénzt, sem gyermeke után ápolási segélyt (OČR).

A védelmi miniszter elmondta, ha a körülmények lehetővé teszik, a szabadban fognak tesztelni. Ha nem, akkor jól szellőztethető helyiségekben, az óvintézkedések betartása mellett. „A katonák már a helyszínen vannak, az egészségügyi szakemberekkel és a rendőrökkel együtt megérkeztek a járási hivatalokba. Megvizsgálják, hogy a helyiségek megfelelnek-e a célnak, és más logisztikai kérdésekben egyeztetnek az illetékesekkel" - mondta Naď.

A vizsgálathoz elég elmenni a legközelebbi tesztelőponthoz, nem kell az állandó lakóhelyre utazni. A kórházakban a személyzetet és a betegeket is tesztelik. A szociális otthonokban külön végzik a vizsgálatot. A katonákat is tesztelik.

A védelmi miniszter kifejtette, hogy a határátkelőkön is tesztelni készülnek, de ennek részleteiről még nem tudott többet mondani.

Naď visszautasította annak lehetőségét, hogy annak, aki nem vesz részt a tömeges tesztelésen, redukálnák a lehetőségeit az ingyenes egészségügyi ellátásra, mint amit Matovič belengetett még a hétvégén.

Elárulta, hogy a 65 év felettiek számára, akik betartják a házi karantént, azt fogják tanácsolni, hogy nem okvetlen szükséges részt venniük a tesztelésen. A mozgáskorlátozott személyek pedig, akik akár fiatalabbak, kérhetik a városi vagy községi hivatalukat, hogy egy mobil mintavételi csapat tesztelje le őket.

Matovič korábban már elmondta, hogy egy-egy tesztállomáson négy egészségügyi dolgozó teljesít majd szolgálatot. Naď ezt kiegészítette azzal, hogy egy-egy ilyen mintavételi csapat 8 tagból áll majd, és a négy egészségügyi alkalmazott mellett jelen lesz egy rendőr, egy katona és két adminisztratív munkatárs. Az egészségügyisek kettesével váltják majd egymást.

A mintavételhez szükséges kérdőívet kitölthetjük már előre otthon, elektronikusan, de a helyszínen is lesz rá mód.

Ha minden a terv szerint halad, akkor egy-egy mintavételi csapat egy nap kb. 300 tesztet végezhet el, a három hétvégi napon pedig hozzávetőlegesen 1000-et.

Minden egyes mintavételi helyen lesz egy tároló a használt egészségügyi eszközökre, melyek veszélyes hulladéknak minősülnek, és amit ezután a hadsereg gyűjt majd be, mert Naď szerint a katonáknak van tapasztalatuk annak likvidációjával.

Jaroslav Naď számol vele, hogy előfordulhatnak problémák a tömeges tesztelés során, hasonlóképpen bármilyen nagy eseményhez, hozzátette, hogy ugyanakkor a hadsereg szerinte meg tudja oldani a szituációt. Amennyiben súlyos kudarcot vallanának, kész arra, hogy politikai felelősségrevonás történjen.

Az első vizsgálatokat ezen a hétvégén végzik Bardejovban, Tvrdošínban, Alsókubinban és Námestovón. A miniszter elmondta, 235 tesztelőpontot létesítenek.

(Denník N/TASR)