Taplóságból jelesre vizsgázott az államfő

2017. március 7. - 17:11 | Külföld

A nemzetközi nőnap alkalmából a nőkkel szembeni gáláns bánásmód fogásaival tréfálkozott kedden Nurszultan Nazarbajev kazah elnök - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Taplóságból jelesre vizsgázott az államfő
Fotó: tasr/AP

"Ha tetszeni akarsz egy nőnek (...) és szép, mondd neki azt, hogy okos" - ajánlotta a férfitársainak Nazarbajev a közép-ázsiai ország nőtársadalmának meghívott képviselői előtt. "Ha nem néz ki annyira jól, mondd, hogy szép. Ha egyik sem jönne be, mondd azt, hogy „Mennyire lefogytál!" - mondta köszöntő beszédében.

"Azért hívtam meg önöket ezen a csodálatos ünnepen, hogy az önök személyén keresztül nők napja alkalmából felköszöntsek minden kazah nőt és az ország állampolgárainak jobbik felét. Hogy jó egészséget, sikereket, boldogságot, türelmet és családi áldást kívánjak nekik" - tette hozzá a 76 éves elnök.

Kazahsztán a leggazdagabb a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok közül, s az országnak már negyedszázada Nazarbajev az elnöke. A kazah parlament hétfőn hagyta jóvá azt az alkotmánymódosítási csomagot, amelynek értelmében a jövőben az elnöki jogkörök egy részét a törvényhozásra és a kormányra ruházzák át. A jelenleg érvényben lévő alkotmány szerint a még szovjet időszakban hatalomra került Nazarbajev nevezi ki a kormány tagjait, az általa vezetett Nur Otan (Haza Pártja) párt pedig gyakorlatilag uralja a törvényhozást, amelyben nincsenek valódi ellenzéki erők.

MTI

Címkék: Kazahsztán, Nazarbajev