Taraba: csütörtökön mindenképpen megszavazzuk a kormány bukását, előrehozott választásokat akarnak

2022. december 13. - 13:45 | Belföld

Tomáš Taraba és két társa, Štefan és Filip Kuffa mentette meg kedden Eduard Heger kormányát. Az ĽSNS listáján bejutott három képviselő nélkül nem kapott volna többséget Michal Sipos (OĽaNO) javaslata, ami alapján csütörtökre halasztották a szavazást a kormány elleni bizalmatlansági indítványról. Az indítványt benyújtó SaS is hajlandó tárgyalni a koalícióval a helyzet megoldásáról, de szerintük a kormány inkább a szélsőségesekkel tárgyal.

Taraba: csütörtökön mindenképpen megszavazzuk a kormány bukását, előrehozott választásokat akarnak
Fotó: Paraméter

Tomáš Taraba szerint a céljuk az előrehozott parlamenti választás mielőbbi kiírása. Ehhez azonban módosítani kell az alkotmányt, mert jelenleg a képviselők alkotmányos többséggel sem tudnák ezt megtenni.

„A kérdés az, hogy mikor lehetnének, az ellenzék a júniusi időpontot támogatja, egyes koalíciós képviselőktől azt hallani, hogy inkább a szeptemberi időpontot támogatnák” – mondta a szavazás után Taraba.

Szerinte az OĽaNO javaslatának megszavazása nem jelenti, hogy átálltak a kormánypártok oldalára. „A két nap arra szolgál majd, hogy megegyezzünk az előrehozott választás kérdésében, abban, hogy hogyan lesznek kiírva” – mondta Taraba.

Patthelyzet a parlamentben

Az egyik lehetséges megoldás, hogy a parlament megszavazza Boris Kollár alkotmánymódosítását, amely már a parlamentben van. „Ezt azonban csak az OĽaNO támogatásával tudja elfogadni a parlament, mivel az SaS nem szavazza meg, ha benne marad, hogy népszavazással is rövidíthető legyen a választási ciklus. Ennek a résznek az eltávolítását viszont az ellenzék többi része nem támogatja” – írta le a jelenlegi patthelyzetet Taraba.

A kormány leváltását azonban csütörtökön mindenképpen megszavazzák, akkor is, ha nem sikerül megállapodni az előrehozott választásról.

„Van két nap arra, hogyha tárgyalni akarnak erről az ellenzékkel, akkor van rá lehetőség, ha nem, akkor csütörtökön ez a kormány valószínűleg megbukik” – mondta a képviselő.

Szerinte a kormány ma tudatosította, hogy tényleg megbukhat. Taraba a javaslatról tárgyalt Boris Kollárral, a Sme rodina elnökével is, de szerinte még alaposabb tárgyalásokra van szükség.

Az SaS nem sok esélyt lát a megegyezésre

A kormány tárgyalhatna az SaS-szel is, de ennek kicsi az esélye. Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint semmi sem fog változni csütörtökig. „Igyekszik majd a koalíció néhány képviselőt meggyőzni, ehhez a legközelebb Tomáš Taraba áll, aki lehetővé tette a kormány számára ezt a kétnapos halasztást” – mondta a Paraméternek Cigániková.

Az SaS-szel várhatóan nem lesz tárgyalás, habár ők nem zárkóznak el ettől. „Nem tudom, hogy megszólít-e bennünket a koalíció, mi nyár óta készek vagyunk tárgyalni arról, hogyan lehetne javítani a kormány működését” – jelentette ki Cigániková. Szerinte eddig erre nem volt igény a kormány részéről.

„Inkább azokkal a képviselőkkel tárgyaltak, akik a fasiszta ĽSNS listáján jutottak be a parlamentbe, ezt folytatják, hiszen most is Taraba mentette meg őket” – magyarázta Cigániková.

A koalíció ma (kedden) délelőtt tárgyalt Richard Sulík pártelnökkel a helyzet lehetséges megoldásáról. A Paraméter információi szerint Sulíkék a kormány átalakítását kérték a miniszterelnöktől, ennek fejében talán hajlandóak lennének a kisebbségi kormány támogatására. Feltételük azonban, hogy az új kormánynak nem lehetne tagja Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke és Viliam Karas igazságügyminiszter sem. Cigániková több feltételük is van, amit a koalíció már ismer.

- lpj -