Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywood című filmjéből 

2020. november 18. - 14:55 | Kultúra

Két könyvre szóló szerződést kötött Quentin Tarantino filmrendező a Harper kiadóval. Elsőként jövő nyáron a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének könyvváltozatát adják majd ki.

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywood című filmjéből 
Fotó: Deadline

Tarantino, aki rajong a régi ponyvákért, ezt a könyvét is puhafedeles kiadásban akarja megjelentetni. A rendező kiadója azt ígéri, hogy a könyvváltozat "friss és játékos" lesz, és meglepetéseket is kínál majd a filmhez képest.

A Volt egyszer egy Hollywoodot 2019-ben mutatták be. Az 1969-ben Los Angelesben, a Charles Manson-gyilkosságok idején játszódó filmben Leonardo DiCaprio kiöregedett hollywoodi színészt alakított, Brad Pitt pedig a dublőrét játszotta. A produkciót tíz Oscar-díjra jelölték, és két trófeát el is nyert.

Tarantino másik könyve Cinema Speculation címmel egy nem fikciós mű lesz, amelyben a Harper szerint a szerző alámerül a hetvenes évek filmjeiben. Az esszéket, filmismertetéseket, személyes véleményeket megfogalmazó kötet megjelenésének dátumát azonban még nem tűzték ki.

Az 57 éves Tarantino korábban kijelentette, hogy tíz mozifilm után felhagy a filmrendezéssel. Mivel a Volt egyszer egy Hollywood a kilencedik filmje volt, egy újabb rendezés után könnyen lehet majd ideje az írásra.

Tarantino még nem töltötte be a harmincat, amikor első játékfilmje, a Kutyaszorítóban sikert aratott. További filmjei forgatókönyvét is maga írta, két Oscar-díját forgatókönyvíróként kapta (Ponyvaregény, Django elszabadul), és régóta tervezi, hogy miután felhagy a filmrendezéssel, az írás felé fordul.

Tavaly azt nyilatkozta, hogy a mozifilmek terén már elérkezik az útja végéhez. Az elkövetkezőkben úgy képzeli, hogy továbbra is alkotó marad, filmkönyveket és színházi produkciókat ír, de úgy érzi, amit a moziban akart nyújtani, azt már megtette.

MTI