Tarol a legújabb iOS, a legfrissebb Android meg még sehol...

Míg az Apple vadonatúj mobil operációs rendszere villámgyorsan terjed, a legfrissebb zöld robot csak nagyon lassan menetel előre.

Az Apple idén szeptember közepén adta ki aktuálisan legfrissebb mobil operációs rendszerét, az iOS 9-et, mely a legfrissebb jelentések szerint már több mint 66 százalékos részesedéssel rendelkezik a kompatibilis eszközök tekintetében. Az eggyel korábbi kiadás, az iOS 8 jelenleg 25 százalékon áll, a korábbi verziók pedig már csak összesen mintegy 9 százalékot tesznek ki.

A nagy rivális Google október elején jött ki aktuálisan legfrissebb mobil operációs rendszerével: a Marshmallow becenevet kapott Android 6.0-át, mely első körben a legújabb Nexus 5X és Nexus 6P okostelefonokon vált elérhetővé, illetve frissítés formájában a közeljövőben számos különböző készülékre meg fog érkezni. Az Android 6.0 részesedése egyelőre még ismeretlen, ugyanis a Google egyelőre még nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban, azonban több mint valószínű, hogy a “pillecukor” házon belüli részesedése jelenleg maxium 1-2 százalék lehet.

A Google által publikált legfrissebb adatok szerint jelenleg egyértelműen a 2013 októberében bejelentett Android 4.4, vagyis a KitKat fut a legtöbb androidos okostelefonon, illetve tableten. Az Android 4.4 részaránya mintegy 38,9 százalékra tehető, vagyis elmondható, hogy tízből lényegében négy kütyün ez a verzió teljesít szolgálatot. A képzeletbeli dobogó második fokára a tavaly októberben debütált Android 5.0 (Lollipop) állhat fel a maga 15,6 százalékos piacrészével, a harmadik pedig az Android 4.2.x (Jelly Bean), mely jelenleg mintegy 14,5 százalékos részesedéssel rendelkezik. Ezután a 11,4 százalékos Android 4.1.x (Jelly Bean), a 7,9 százalékos Android 5.1 (Lollipop), a 4,3 százalékos Android 4.3 (Jelly Bean), a 3,8 százalékos Android 2.3.x (Gingerbread), a 3,4 százalékos Android 4.0.x (Ice Cream Sandwich), illetve a mindössze 0,2 százalékos Android 2.2 (Froyo) következik a sorban. Ha összeadjuk a különböző alverziók részesedését, akkor kiderül, hogy a jó öreg Jelly Bean még mindig 30,2 százalékon áll, illetve, hogy a Lollipop részaránya jelenleg körülbelül 23,5 százalékra tehető.

Az iOS és az Android közötti hatalmas frissítési különbségek annak tudhatóak be, hogy míg az Apple-nek csak néhány saját készülékére kell elkészítenie az új szoftvereit, addig a Google legfrissebb OS-ét a rengeteg gyártónak számtalan különböző készülékre kell optimalizálnia, ami a legtöbb esetben igen hosszú ideig tart.

 

24,hu