Tartanak attól, hogy az oligarcha Brhel öngyilkosságot követ el

2021. február 20. - 11:23 | Belföld

Jozef Brhelt, a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű rendőrségi akció keretén belül őrizetbe vett Smer-közeli vállalkozót a trencséni rabkórházban ápolják. Ügyvédje, Tomáš Gřivna nyilatkozott állapotáról a Nový Čas-nak.

Tartanak attól, hogy az oligarcha Brhel öngyilkosságot követ el
Jozef Brhel (Fotó: TASR)

Brhelt jelenleg az elítéltek és vizsgálati fogságban lévő trencséni kórházában ápolják. Ügyvédje a Nový Čas-nak megerősítette, hogy ápolása a pszichikai állapotával függ össze, állítása szerint a 80-as évek óta küzd ilyen problémákkal.

Kérdésre válaszolva elmondta, két pszichiáter is megvizsgálta, és megerősítették azzal kapcsolatos félelmüket, hogy öngyilkos lehet. A Nový Čas szerint azt közölte az orvosaival, hogy depressziós és ha átviszik a börtönbe, öngyilkos lesz.

Gřivna állítja, hogy Brhelt az őrizetbe vételét követő rosszullétekor a ružinovi kórháznak egy olyan osztályára vitték, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, és ezzel veszélybe sodorták az egészségét. Tették ezt szerinte annak ellenére, hogy két negatív PCR-teszttel is rendelkezett.

Az ügyvéd közölte, panaszt tettek a Brhel vizsgálati fogságáról szóló bírósági határozat ellen. Úgy véli ugyanis, hogy sem a vizsgálati fogsága, de még az ellene irányuló büntetőeljárás sem indokolt. Alternatívaként felkínálták a próbaidős megfigyelését, becsületbeli nyilatkozatát, de azt is, hogy elektronikus karperecet viselne a vizsgálati fogság helyett.

(Nový Čas)