Tarthatatlan a helyzet az egészségügyben, Čaputová Lengvarskýt fogadja

2022. október 17. - 12:03 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn délután fogadja Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert (OĽaNO-jelölt) – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az elnök szóvivője.

Tarthatatlan a helyzet az egészségügyben, Čaputová Lengvarskýt fogadja
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A köztársasági elnök a múlt héten egészségügyi szakemberekkel folytatott megbeszélést az egészségügy helyzetéről. A találkozót követően az elnök várhatóan sajtótájékoztatót tart.

Mint ismert, katasztrofálisnak tartja a 2023-as évi állami költségvetés tervezetének egészségügyi részét az egészségügyi szervezetek valamennyi képviselője, kezdve az egészségbiztosítóktól, a kórházszövetségen, a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok szövetségein át, egészen a páciensek szervezetéig és az egészségügyi szakszervezetekig, a témával foglalkozó szakemberekig. Még az egészségügyi miniszter is élesen bírálta a pénzügyminisztérium javaslatát, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) szerint nem ebben egyeztek meg.

Október elején harmincegy szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa csatlakozott a tömeges felmondás beadásához, a számuk pedig azóta is folyamatosan nő.


(TASR/para)