Táskányi kenőpénzt hordtak fel egy átalakított pozsonyi hotelszobába, ahol Danko és Matečná is megfordult

2020. december 14. - 11:07 | Belföld

Egy pénzügyi csoport vezetője politikusokkal és befolyásos személyekkel találkozgatott egy rejtélyes szobában. Hallottunk már ilyesmiről, a szlovák titkosszolgálat Gorilla-ügynek nevezte el. Ezúttal viszont lehallgatásokról eddig nem esett szó, ellenben a többi körülmény ül. Az SNS Gorilla-ügye lehet az Állattenyésztő névre keresztelt rendőrségi nyomozás. 

Táskányi kenőpénzt hordtak fel egy átalakított pozsonyi hotelszobába, ahol Danko és Matečná is megfordult
Martin Kvietik, Andrej Danko és Gabriela Matečná (Fotó: TASR/Aktuality.sk)
Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárni.
Tavasszal az ügy kapcsán tartóztatták le Norbert Bödör nyitrai oligarchát, továbbá Martin Kvietik SNS-közeli pénzembert, a Slavia Capital befektetési csoport társtulajdonosát, Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) korábbi igazgatóját, Ľubomír Partikát, a PPA egykori ügyvezető igazgatóját, Peter Kuba vállalkozót, Ján Gajan ügyvédet, valamint Martin Kodadát, a földművelésügyi tárca vidékfejlesztési és közvetlen kifizetési főosztályának exigazgatóját. Utóbbi együttműködik a rendőrséggel és át is adott a hatóságoknak 400 ezer euró kenőpénzt. Ugyancsak Kodada volt az, aki vallomásában rámutatott Kožuchra és Kvietikre. Ők a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadtak el még az előző kormány ideje alatt.
Az ügynek jelenleg 21 gyanúsítottja van. Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része. A nyomozásból kiderül, hogy a támogatást igénylőknek az összeg 15-25%-át kellett kenőpénzként kifizetniük a közvetítőknek. Ezeket az összegeket általában Ľubomír Partika vette fel. A rendőrség szerint 2012 és 2016 között több milliós összegre tettek így szert, amit Peter Kuba vállalkozón keresztül moshattak tisztára. Hogy a pénzek nagy része Bödörhöz végül vándorolt, az is alátámasztja, hogy Kuba például 16 millióért vásárolta meg Bödör egy cégét - lényegében tisztára mosva a pénzt, mely céget aztán ezer euróért adott tovább egy ismeretlen személynek.

A Slavia Capital pénzügyi csoport érdekeltésébe tartozó pozsonyi Hotel Albrecht egykori 8-as számú szobáját az Állattenyésztő-ügy egyik fő vádlottja, a pénzügyi csoport társtulajdonosa, Martin Kvietik alakíttatta át olyan helyiséggé, ahol diszkrét megbeszéléseket folytathat - írja az Aktuality.sk.

A portál úgy tudja, a helyiséget 2017 és 2019 között kizárólag Kvietik használta saját céljaira. Időnként egyedül volt, máskor pedig prominens személyiségek látogatták, köztük az Állattenyésztő-ügy több gyanúsítottjával.

Közülük a rendőrséggel együttműködő Martin Kodada, a földművelésügyi tárca vidékfejlesztési és közvetlen kifizetési főosztályának exigazgatója vallomásában beszámolt arról is, hogy több alkalommal hozott ebbe a szobába ajándéktáskát, amit az előszobában rendszerint közvetlenül Kvietik kezébe nyújtott át. A táskában a szó átvitt értelmében valóban ajándék, nagyobb mennyiségű kenőpénz volt.

Kodada szavai szerint mindig elmondta Kvietiknek, mennyi pénzt hozott, aki aztán azt egy szekrénykébe rejtette a mellékhelyiség elhúzható ajtaja mellett. Hozzátette, nem hozta el egyenként a projektek után járó összegeket, hanem akkor érkezett a hotelbe, amikor már nagyobb mennyiségű készpénz gyűlt össze, amit aztán egy előre leegyezett képlet alapján osztottak el. Kapott belőle az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) akkori vezetője, Juraj Kožuch is, aki szintén az Állattenyésztő-ügy egyik gyanúsítottja.

Elárulta, egy alkalommal sem osztották el a pénzt az említett hotelszobában, noha előfordult, hogy Kožuch is ott volt. Neki azonban minden esetben Ausztriában adta át a pénzt. Az egyes projektek után az összeg 7-8%-a járt kenőpénzként Kvietiknek, míg Kožuchnak csupán 1%. Az eddig ismert információk szerint az általuk felvett pénz együttesen eléri az egymillió eurót, de ez vélhetően nem a végleges összeg.

Az Aktuality.sk számára a hotel alkalmazottai is beszéltek arról, kiket láttak abban a bizonyos szobában. Az egyikük például azt mondta, hogy a politikai élet szereplőiről van szó, kiszolgálta például Andrej Dankót, az SNS elnökét is ott, és ő is megerősítette, hogy gyakran találta ott a PPA említett volt igazgatóját, Juraj Kožuchot.

Míg a pincér a szobában járt, addig csak az ételről beszélgettek, de azt nem tudta megmondani, hogy a zárt ajtók mögött mi kerülhetett szóba.

Az Aktuality szerint az Állattenyésztő-ügyben már kihallgatták Andrej Dankót is, aki viszont állítólag azt mondta, hogy 2019 tavaszáig azt sem tudta, hogy mi az a PPA, csak azután figyelt fel rá, hogy a gazdák elkezdtek tüntetni. A földművelésügyi minisztérium egyébként épp az SNS alá tartozott, de Danko szavai szerint igyekezett nem beavatkozni az egyes tárcák működésébe.

Danko elismerte, hogy ismeri Kvietiket és az ügy másik fő vádlottját, a nyitrai oligarcház, Norbert Bödört. Kvietik kapcsán azt mondta, hogy az édesapja, és a Slavia Capital társtulajdonosa sem titkolta sosem a pártszimpátiáját, ugyanakkor találkozóik szerinte nem voltak titkosak és szervezettek sem. Azt is elismerte, hogy az Albrecht hotelben is járt, de szerinte ezek a találkozók nem függtek össze az Állattenyésztő-ügyben tárgyalt korrupciós esetekkel, ellenben vállalkozók beszélgetéseként írta le a társadalomban uralkodó problémákról.

Marek Kodada viszont a rendőröknek azt vallotta, hogy a kenőpénz egy része, amit átvett, az SNS-hez vándorolt. Danko viszont ezt visszautasította, szerinte Kvietik sosem pénzelte az SNS-t.

Juraj Kožuchot az SNS minisztereként Gabriela Matečná jelölte a PPA igazgatójának posztjára. Állítása szerint viszont azt megelőzően nem ismerte őt, csak az önéletrajza győzte meg. Matečná ugyancsak elismerte, hogy járt az Albrecht hotelben, ő pedig ezt azzal magyarázta, hogy Kvietik nagy híve az SNS-nek és segített neki a mediális kommunikációban. Ő is cáfolta, hogy konkrét projekteket vett volna át Kvietikkel.

Az Aktuality.sk információi szerint a 8-as számú szobát a múlt év végétől visszacsinálták eredeti formájára, és már ott is megszállhatnak ismét a vendégek, noha elsősorban külföldieknek adták ki.

(Aktuality.sk)