A tátrai medvék a kukákból csemegéznek, de kilövésük nem megoldás

2016. augusztus 4. - 12:57 | Régió

A Magas-Tátrában már április óta rendkívüli állapot van érvényben a lakott területekre egyre gyakrabban behatoló medvék miatt.

A tátrai medvék a kukákból csemegéznek, de kilövésük nem megoldás
Fotó: TASR - illusztráció

A medvék okozta problémákból kifolyólag a tátrai települések közös önkormányzata 20 medve kilövésének engedélyezését kérte a környezetvédelmi minisztériumtól, a tárca alá tartozó Környezetvédelmi Felügyelet azonban csak két állat kilövésére adott engedélyt. Indoklásuk szerint az állatok elpusztítása egyáltalán nem oldaná meg a fennálló helyzetet.

Miért kukáznak a medvék?

A medvék elsősorban a könnyen hozzáférhető élelem miatt közelítik meg a lakott területeket, ugyanis a településeken kihelyezett kukákban rengeteg eledelt találnak.

A környezetvédők szerint a medvék az erdőben is találnának maguknak elég élelmet, de ennek ellenére a kukákból történő csemegézést részesítik előnyben. Előszeretettel tépik szét és nyalják ki a tejesdobozokat, és ugyanezt teszik a vajak csomagolásával, vagy a joghurtos poharakkal.

A macik 5-6 éve kezdték bátrabban megközelíteni a Magas-Tátra lakott területeit, és jelenleg 2-12 egyed téved be időnként a településekre, szinte kizárólag a kukákat keresve.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a problémát nem az állatok kilövése oldaná meg, hanem az, ha a hulladéktároló konténereket és kukákat zárt "ketrecekbe" helyeznék. A Magas-Tátrai Önkormányzat a Környezetvédemi Alaptól már igényelt is támogatást erre a célra, pályázatuk jelenleg elbírálás alatt áll.

(para/aktuality)