Tavaly 477 000 kg kábszer akadt a spanyolok horgára

Rekord mennyiségű, 477 tonna kábítószert foglaltak le a spanyol hatóságok 2017-ben - közölte a spanyol belügyminisztérium keddi jelentésében, amelyben összegezte az elmúlt év főbb adatait.

Tavaly 477 000 kg kábszer akadt a spanyolok horgára
Illusztráció

A tárca felidézte, hogy 454 tonna lefoglalt droggal eddig a 2013-as év volt a legeredményesebb ebből a szempontból a hatóságok számára. Mint írták, tavaly 75 feltételezett dzsihadista terroristát vettek őrizetbe a rendőrök és csendőrök, összesen 52 terrorellenes akció során. Ezzel az elmúlt két és fél év alatt - amióta az öt fokozatú skálán négyes szintű terrorvédelmi készültség van érvényben a dél-európai országban - már több mint 200 fölötti a terrorgyanú miatt őrizetbe vett személyek száma.

A belügyminisztérium beszámolt arról is, hogy tavaly ezer csónakból összesen 17 500 illegális bevándorlót mentettek ki a tengerből a spanyol partoknál a hatóságok. Ez a szám csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak. Juan Ignacio Zoido belügyminiszter 2018-ra kiemelt feladatként jelölte meg a különböző rendvédelmi testületekhez tartozók bérezésének összehangolását, a dzsihadista terrorizmus elleni küzdelem további erősítését jogszabályi reformok révén, továbbá a számítógépes bűnözés elleni harc fokozását, és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet végleges feloszlatásának elérését.

MTI