Tavaly 656 ezer euróval támogatták a hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatását a Dunaszerdahelyi járásban, most új projekt indult

2021. október 20. - 19:12 | Régió

Új projektek indultak októberben a munkaügyi hivataloknál, melyek a munkanélküliség csökkentését célozzák. Igényelhetik olyan nyilvántartott, hátrányos helyzetű munkanélküliként kezelt személyek, akik saját, egyéni vállalkozást indítanak, de olyanok is, akik cégüknél vagy vállalkozásukban ilyen munkanélkülieket alkalmaznak. A részletekről Fónod Zoltánnal, a dunaszerdahelyi hivatal munkáltatói részlegének igazgatójával beszélgettünk.

Tavaly 656 ezer euróval támogatták a hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatását a Dunaszerdahelyi járásban, most új projekt indult
Illusztráció (Fotó: TASR)

Októbertől vette kezdetét a Ragadd meg az esélyed! (Chyť sa svojej šance) elnevezésű projekt, mely három konkrét intézkedést tartalmaz a törvény szerint hátrányos helyzetűként kezelt, nyilvántartott munkanélküliek foglalkoztatására. Ide tartoznak például a 26 évnél fiatalabb, legalább két éve (legmagasabb végzettségük megszerzése óta) munkanélküli fiatalok és az 50 év felettiek is. Az intézkedések közül az első olyan munkanélkülieket céloz, akik a nyilvántartásból egyéni vállalkozóként (SZČO) lépnének be a munkaerőpiacra.

„Olyan személyek igényelhetik, akiknek korábban nem volt saját vállalkozásuk, és középiskolai végzettséggel minimum 1, főiskolaival pedig minimum 3 hónapja szerepelnek a munkanélküliek nyilvántartásában. Ők 5600 euróig terjedő támogatást kérvényezhetnek egy induló vállalkozásukra, két évre”

– fejtette ki Fónod Zoltán, hozzátéve, hogy a kérvény mellett szükség van egy vállalkozási tervre arról, hogy milyen területen szeretnének vállalkozni, hogyan szeretnék azt megvalósítani, illetve mindennek pénzügyi tervezetére is, ezzel kapcsolatban viszont Fónod elmondása szerint a hivatal munkatársai is segítséget nyújtanak. A megítélt támogatást a legalább két éven keresztül működtetendő vállalkozás beindítására és az ezzel összefüggő költségekre lehet felhasználni.

A projekten belüli második intézkedéssel kapcsolatban Fónod elmondta, hogy ez már a meglévő vállalkozásokat, cégeket célozza, új, mentorálandó alkalmazottakat, illetve meglévőket, aki a mentoruk lesz.

„Ezen belül legfeljebb 4 (egyéni vállalkozásnál legfeljebb 2) új alkalmazott 4 havi fizetéséhez igényelhető támogatás, miközben legalább félévig kell alkalmazni őket – tehát a 4 támogatott hónapon kívül további kettőig. Ehhez a munka teljes költségének (celková cena práce) legfeljebb 85%-a igényelhető, a maximális összeg 715 euró alkalmazottanként. A mentoruknak a cég alkalmazottai közül kell kikerülnie, az ő fizetéséhez mentoráltanként legfeljebb 210 euró támogatásért lehet folyamodni”

– magyarázta Fónod, aki szerint tudni kell azt is, hogy ebben az esetben a kiválasztott mentorált személyeket, akikkel munkaszerződést kell kötni, a támogatott időszak alatt nem lehet lecserélni.

A harmadik munkaügyi intézkedés lényege Fónod szerint, hogy a munkáltatónak újonnan kialakított munkapozícióban, teljes vagy félmunkaidőben kell alkalmaznia munkanélkülit. Ehhez az új alkalmazott legfeljebb 6 hónapnyi fizetésére igényelhet támogatást, ugyancsak a munka teljes költségének 80%-át, de itt maximálisan havi 550 eurót (félállásban ennek arányos részét), és a támogatott időszak után legalább 3 hónapig még alkalmaznia kell az illetőt.

A járványidőszak kezdete óta volt már hasonló intézkedés tavaly is a munkaügyi hivatalnál, melyen keresztül kezdő egyéni vállalkozóknak és munkáltatóknak is nyújtottak támogatást.

„Csak a dunaszerdahelyi hivatal 336 ezer euró támogatást nyújtott 60, itt nyilvántartott munkanélküli új, saját vállalkozásához. A munkáltatóknak nyújtott fizetési támogatás keretén belül pedig tavaly 39 szerződést kötöttünk a hivatalunkban nyilvántartott munkanélküli alkalmazásáról, összesen hozzávetőlegesen 320 ezer euróról” – emlékeztetett.

Kifejtette, hogy a tavalyi intézkedési csomagon belül a kezdő egyéni vállalkozók (SZČO) többek között olyan területeken kezdtek vállalkozni, mint a fordítási és tolmácsolási szolgáltatások, fémmegmunkálás, angol nyelv tanítása, könyvelési iroda beindítása, asztalosmesterség, építkezéssel összefüggő munkálatok, kulturális és sporttevékenységek szervezése, mezőgazdasági szolgáltatások, takarítási szolgáltatások, fodrászat és pedikűr, gépjárművek karbantartása, tervezési tevékenységek kivitelezése,

Mint mondta, a mostani intézkedésekre még nincs járásokra lebontott pontos költségvetés, országosan viszont 50 millió eurót különítettek el erre a célra, ami mintegy 13 200 álláskeresőn segíthet.

A Dunaszerdahelyi járásban az augusztus végi adatok szerint 6%-os a nyilvántartott munkanélküliség (egy évvel korábban 5,8%-os volt), ez pedig számbelileg 3912 álláskeresőt jelent (2020 augusztusában 3876 volt). Közülük 3110 számít hátrányos helyzetűnek.

Ebből 184 olyan 26 éven aluli személy, aki a legmagasabb iskolai végzettsége elérése óta, legalább két éve nem talált állást. 1134-en 50 év felettiek, 1422-en legalább egy éve szerepelnek a munkanélküliek nyilvántartásában, 1020-an nem rendelkeznek középfokú szakmai végzettséggel sem, 1948-nak a munkaügyi nyilvántartásba való bekerülése előtt legalább egy évig nem volt rendszeres keresete, 199-en pedig egészségkárosultak. Az egyes csoportok között természetesen átfedések vannak, tehát akad, aki több szempontból is hátrányos helyzetű.

(SzT)