Tavaly csökkent a balesetet szenvedett gyerekek száma Szlovákiában, de több mint 50 gyermek életét vesztette

2019. augusztus 10. - 16:35 | Belföld

A 2018-ban 12 625 balesetet szenvedett gyermek került kórházba, ami 600-al kevesebb, mint 2017-ben - áll a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ statisztikájából.

Tavaly csökkent a balesetet szenvedett gyerekek száma Szlovákiában, de több mint 50 gyermek életét vesztette
-illusztráció- (Fotó:TASR/Oliver Ondráš)

Több mint 50 baleset tragédiával végződött.

"Ötvenkilenc gyermek hunyt el sérülések vagy mérgezés miatt"

- áll a központ sajtóközleményében.

"Legtöbben, összesen 3723-an fejsérülésekkel kerültek kórházba, ez számít a leggyakoribb sérülésnek a gyerekek körében. Koponyán belüli sérülése 2400 gyermeknek volt"

- tájékoztatott Boris Chmel, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szóvivője.

Alkartöréssel 1760 gyereket kezeltek, ebből 1180 a karját vagy a vállát törte el, 440-en pedig súlyosabb térdsérülésekkel kerültek kórházba.

Nyáron vízparton éri a legtöbb baleset a gyerekeket, a tavak vagy folyók olyan részein ugornak a vízbe, ahol nem tudják felmérni annak mélységét. Emiatt akár gerincsérülést is szenvedhetnek. Tavaly 18 gyereket szállítottak kórházba gerinctöréssel.

A legkisebb korosztályra is oda kell figyelni, mert gyakran próbálnak felemelni nehéz tárgyakat, vagy szívesn esznek a földről. 2018-ban 200 kisgyermek emésztőrendszerében bukkantak idegen testre.

A játszótereken gyakoriak a fej-és hassérülések. A gyerekek sokszor játszanak elhagyott épületekben, ahol szintén fennáll a balesetveszély.

TASR/para

Címkék: sérültek, gyerekek