Tavaly dunaszerdahelyi gyerekeket is támogattak, közeleg az újabb jótékonysági gála

Idén április 5-én kerül sor a Kantharosz Gálára Győrben. Ezen a gálán évről évre borászok felajánlásaira lehet licitálni, az összegyűjtött pénzt pedig jótékony célra, gyerekek álmainak megvalósítására fordítják.

Tavaly dunaszerdahelyi gyerekeket is támogattak, közeleg az újabb jótékonysági gála
Fotó: Paraméter

A Kantharos szervezőbizottság tagjaként Pió Márta tartott sajtótájékoztatót kedden a dunaszerdahelyi városházán annak kapcsán, hogy másfél hónap múlva ismét sor kerül a jótékonysági gálára, és erre dél-szlovákiai borászok felajánlásait, továbbá felvidéki vendégeket is várnak.

Ez lesz a kilencedik ilyen jellegű rendezvényük. A Kantharosz Gála évről évre hét civil szervezet összefogása révén valósul meg, ezek pedig az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus győri legációja, az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába és a Rotary Club Győrújarát, melyekhez újabban a dunaszerdahelyi Rotary Club is csatlakozott. Összefogásuk célja az volt, hogy ne kis összegekkel támogassanak rászorulókat, hanem nagyobb projekteket valósíthassanak meg, amihez pedig magyarországi borászok ajánlják fel kincseiket.

Pió Márta elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben összesen több mint 53 millió forintot gyűjtöttek össze és osztottak szét gyerekekkel foglalkozó szervezetek között.

A győri Rotary Club elnöke, Jákó Zsolt a sajtótájékoztatón az összefogást méltatta, Viola László, a dunaszerdahelyi Rotary tavalyi soros elnöke pedig azt, hogy a tavalyi adományokból befolyt összegből Dunaszerdahelyre is jutott, mégpedig az Életfa Polgári Társulásnak, mely többek között a Szivárvány Fejlesztő Központ működtetésével foglalkozik. A társulás 500 ezer forintot fordíthatott arra a célra, melyet kitűzött pályázatában.

„Itt olyan gyerekekkel foglalkozunk, akiknek valamilyen részképességhiánya van, mint például írás- olvasászavar, hiperaktivitás, autizmus. Általában nem mentálisan sérült gyerekekről van szó. Mikor meghallottuk a lehetőséget, hogy lehet pályázni a gyerekekkel összefüggésben, két dolgot hangsúlyoztunk, ezek egyike a prevenció. Arra pályáztunk, hogy mehessünk ki a csallóközi óvodákba, és a szülőkkel tudjunk elbeszélgetni arról, hogy milyen tünetekkel hova tudnak fordulni, mit kell tenniük, hogy megelőzhessék a későbbi problémákat, és ne legyen az iskolákban gond. A másik része a pályázatunknak olyan eset kezelését takarta, ahol halmozott problémákkal bírnak a gyerekek, és szeretnénk nekik segíteni, hogy ne kelljen az egész terápiát megfizetniük, mert sajnos ezek a mozgásterápiák, fejlesztések nem államilag támogatottak” – fejtette ki Pócs Zusza, az Életfa elnöke.

Az idei gála műsorvezetői Borbás Mária és Rákóczi Ferenc, a rendezvényen ingyenes koncertet ad az 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar.

(SzT)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.