Tavaly közel 3 ezren akarták illegálisan átlépni a határt– sosem volt még ennyi határsértő Szlovákiában

2017-ben vették nyilvántartásba a legtöbb illegális határátlépőt azóta, hogy Szlovákia is a schengeni övezet része – mondta keddi sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány.

Tavaly közel 3 ezren akarták illegálisan átlépni a határt– sosem volt még ennyi határsértő Szlovákiában
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Tavaly 2706-an lépték át törvénytelenül a határt, 2016-ban 536-al kevesebben, tehát 2170-en, közülük 2458-an mér régebb óta az országban tartózkodnak. Jó páran annak ellenére is itt vannak, hogy már nem érvényes a tartózkodási engedélyük.

Kétszánegyvennyolcan –  főleg szerb-és ukrán állampolgárok–  jogtalanul akarták átlépni az államhatárt. Ők az illegális határsérők 75 százalékát teszik ki.

„Mivel liberalizálni szeretnék a munkaerőpiacot, egyre többen akarják majd jogtalanul átlépni a határt“ – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány, aki azt is elárulta, hogy tavaly 107 személy ellen indítottak büntetőeljárást embercsempészet vádjával.

Ladislav Csémi, az idegenrendészet vezetője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy jövőre bővíteni szeretnék a munkaerő-állományt, hogy még többet tehessenek a schengeni határ megvédéséért.

TASR/para