Tavaly május óta a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta

2021. október 20. - 14:50 | Belföld

A munkanélküliségi ráta szeptemberben 7,09 százalékra csökkent, ami 2020 májusa óta a legalacsonyabb érték (akkor 7,2 százalékon állt). Ezt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter jelentette be a szerdai kormányülés alatt.

Tavaly május óta a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta
Fotó: TASR - illusztráció

"A munkanélküliségi ráta bizonyos mértékig tükrözi a járvány lefolyását, de az a fontos, hogy az a szint, amelyre 2021 szeptemberében csökkent a munkanélküliség, alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt" - jelentette ki Milan Krajniak munka-, család- és szociális ügyi miniszter.

A miniszter szerint jó hír, hogy nő az állásajánlatok száma, szeptemberben több mint 76 ezer betöltendő pozíció volt.

Havi lebontásban csaknem ötezerrel többen találtak munkát, szeptemberben 17 437 embert foglalkoztattak. A miniszter szerint ez a bizonyítéka annak, hogy a munkaerőpiac működik, az emberek pedig találnak maguknak munkát.

Krajniak szerint a friss végzősök is könnyebben találnak munkát, a tavalyi évhez képest 824 végzős középiskolással kevesebb került a munkaügyi hivatal nyilvántartásába.

A tárcavezető megjegyezte, munkanélküliség szempontjából Szlovákia délkeleti részén a legrosszabb a helyzet, aminek már hosszabb ideje a tudatában vannak, és igyekeznek javítani a helyzeten befektetésekkel és támogató programokkal.


(TASR)