Tavaly nem az orosz-ukrán háború volt a legtöbb áldozattal járó konfliktus, de az elesettek száma még így is nagyon durva!

2023. június 7. - 18:25 | Külföld

A legtöbb ember úgy hiszi, hogy tavaly az orosz-ukrán háború volt a legtöbb áldozattal járó konfliktus, de a svéd The Uppsala Conflict Data Program (UCDP) adatelemző cég egyik legfrissebb kutatása szerint Etiópiában sokkal többen halhattak meg.

Tavaly nem az orosz-ukrán háború volt a legtöbb áldozattal járó konfliktus, de az elesettek száma még így is nagyon durva!
Fotó: TASR/AP

Az UCDP adatai szerint 2022-ben közel megkétszereződött azon áldozatok száma, akik valamilyen háborús konfliktus során vesztették életüket. Ennyi elesetett utoljára 1994-ban a ruandai mészárlás kapcsán számoltak.

2022-ben közel 237 ezer olyan személyről tudni, akiknek halála visszavezethető egy háborús konfliktushoz - közölte az adatelemző cég. Az előző évhez képest ez 97 százalékos emelkedést jelent.

Shawn Davies az Uppsalai Egyetem elemzője szerint, míg tavaly Jemenben és Afganisztánban jelentős demilitarizáció ment végbe, addig Ukrajnában és Etiópiában a harcok csak fokozódtak.

Az utóbbi két konfliktusban nagyjából 180 ezer ember veszíthette életét

- jelentette ki Davies az UCDP adataira hivatkozva.

Az elemző arra is rávilágított, hogy nem az orosz-ukrán konfliktus volt a 2022-es év legvéresebb háborúja.

Etiópiában közel 100 ezer ember veszítette életét, Ukrajnában 81 ezer áldozatról tudni

- írta az egyetem a weboldalán.

Etiópiában 2020 novemberében a központi kormányzat (amelyet Abiy Ahmed miniszterelnök vezetett) és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között súlyos fegyveres konfliktus tört ki. A békekötésre 2022.november 2-án került sor Pretoriában, a Dél-afrikai Köztársaság közigazgatási fővárosában. A tárgyalásokat az USA és az Afrikai Unió közvetítette.


(TASR, HN, parameter)