Tavaly óta 24 ember halálát okozta Szlovákiában a vízben tanyázó rejtélyes kórokozó

2023. szeptember 19. - 14:52 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatása szerint tavaly és idén eddig 24 ember halálát okozta Szlovákiában a legionellózis. A megbetegedést a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozó terjeszti, és megtalálható mind a mesterséges, mind a természetes vízrendszerekben, illetve a talajban is.

Tavaly óta 24 ember halálát okozta Szlovákiában a vízben tanyázó rejtélyes kórokozó
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A legionellózis kétféle formában jelentkezhet: pontiac-lázként (enyhe megbetegedéssel, tüdőgyulladás nélkül), illetve legionáriusbetegségként (életveszélyes tüdőgyulladással). Az ÚVZ szerint a 24 halálesetből 23-nál volt szó legionáriusbetegségről, egynél pedig pontiac-lázról. A legtöbb elhalálozás (18) a 65 év felettiek körében történt.

Daša Račková, az ÚVZ szóvivője szerint 2023-ban (augusztus végéig) 53 jelentett esetet regisztráltak, ezek közül 47-nél állapítottak meg legionáriusbetegséget, 6-nál pedig pontiac-lázat. Tavaly a hivatal összesen 108 esetet regisztrált.

A legionáriusbetegség főként az idősebb korosztályt érinti, az elégséges immunrendszerrel rendelkezők körében nem jellemző a megbetegedés kialakulása. A szóvivő szerint a leggyakoribb rizikófaktor az 50 év feletti életkor, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a krónikus tüdőbetegség, valamint egyéb krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek vagy az immunhiány.

Az ember megfertőződhet a vízaeroszolok, azaz ezzel a baktériummal szennyezett apró vízcseppek belélegzésével, illetve ritkán a víz felszívásával. Az ivóvíz fogyasztása a lakosság körében nem jelent kockázatot. A baktériumot tartalmazó eoroszolok általában zuhanyzáskor, pezsgőfürdőkben, szökőkutakban és klimatizációs rendszerekben alakulhatnak ki.


TASR/para


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: