Tavaly Szlovákia nagy részén hatalmas volt a szárazság

2023. január 10. - 18:11 | Régió

A 2022-es év kivételes volt Szlovákiában a szárazság előfordulása szempontjából. Ezt állapítja meg elemzésében a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely szerint Szlovákia területének több mint felében rendkívül száraz viszonyok voltak, és helyenként 200 napnál is hosszabb volt a szárazság.

Tavaly Szlovákia nagy részén hatalmas volt a szárazság
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A legtöbb járásban nagyon alacsony volt a betakarítás aránya, és az aszály az erdei ökoszisztémákat is jelentősen érintette.

Tavaly a klimatológusok szerint először februárban jelent meg egy rövid időre rendkívüli szárazság Eperjesen, Pozsonyban, Zsigárdon és Ógyallán. A rendkívüli talajszárazság először februárban fordult elő az Erdőháton. Márciusban tovább romlott a helyzet, és a hónap végén Szlovákia területének 27 százalékát sújtotta jelentős vagy rendkívüli szárazság. 2022 júliusának második felében rendkívüli szárazság a terület csaknem 60 százalékát érintette.

Az SHMÚ szerint az aszály hatással volt a mezőgazdaságra, a gyümölcstermesztésre és az erdőkre. Repedezett és poros talajt okozott. Öntözni kellett a kukoricát, amely megfelelően beporzott kalászok nélkül visszafordíthatatlanul károsodott. A gazdák jelentős károkról számoltak be a napraforgó-, szója-, fű- és lucernatermésben is.

"A nagyon korán (június közepén, a rendkívüli szárazság idején) megtörtént aratás eredményei megerősítették a gazdálkodók kezdeti becsléseit. A téli termés átlagos, sok járásban átlag alatti volt"

- közölte az intézet.

Mint kiemelte, a kis gyümölcsök és a gyümölcsfák betakarítását is erősen érintette az aszály, az öntözés ellenére. Főleg a gyümölcsök és a levelek idő előtti lehullását jelentették. A gyümölcsök kevések voltak és kicsik.

"A gyümölcsök nagy részét rovarok és madarak károsították a szárazság miatt. A Duna-síkság borászai a szárazság hatásairól számoltak be a szőlőtőkéken, a fürtökön azonban az átlag alatti apró bogyós gyümölcsök voltak, amelyek gyorsan beértek"

- magyarázta az SHMÚ. .

A zöldségtermés is érintett volt. Az alkotmány szerint a fokozott öntözést igénylő területeken a paprika, a paradicsom, a cukkini, az uborka, a gyökérzöldségek és a gyökérzöldségek "szenvedték" leginkább. A klimatológusok szerint a szárazság a betegségek és a kártevők intenzívebb megjelenését is eredményezte.

Az erdőket is megviselte a szárazság. Szlovákiában sok helyen például a levelek nyári sárgulását észlelték. Az erdészek a tavaszi erdősítés során is veszteségeket jelentettek.

"A szárazság következtében az erdőállományok meggyengülnek, és hajlamot teremtenek a másodlagos biotikus kártevők, például a kéregbogarak és a fakorhadó gombák aktiválódására"

- közölte az SHMÚ.

TASR/para

Címkék: szárazság