Tavaly is több mint félmillió ipari robotot állítottak szolgálatba világszerte

2023. szeptember 26. - 16:48 | Tech

Tavaly az előző évinél öt százalékkal több, rekordmennyiségű ipari robotot helyeztek üzembe szerte a világon a robotikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, az IFR keddi jelentése alapján.

Tavaly is több mint félmillió ipari robotot állítottak szolgálatba világszerte
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Az IFR (International Federation of Robotics) adatai szerint 2022-ben 553 ezer ipari robotot telepítettek és helyeztek üzembe termelő egységeknél, 5 százalékkal többet mint az előző évben.

Az egy év alatt telepített ipari robotok száma 2021-ben lépte át első alkalommal a félmilliót a járványévet követő gazdasági fellendülés közepette.

Az IFR az idén a lassuló gazdasági növekedési ütemmel együtt is 7 százalékos növekedés után több mint 590 ezer ipari robot üzembe helyezését vetíti előre, jövőre pedig az egy év alatt telepített ipari robotok száma már át is lépheti a 600 ezres határt.

Németországban viszont tavaly az újonnan telepített ipari robotok száma az IFR adatai szerint 1,1 százalékkal 25,6 ezerre csökkent. Németországban összesen 259,6 ezer ipari robot "teljesített szolgálatot" tavaly, 5 százalékkal több mint 2021-ben. A német gazdaság a legnagyobb arányban robotizált Európában.

(MTI)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: robotok