Tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdenek az alakuló magyar párt alapítói

2020. november 6. - 14:33 | Belföld

Sólymos László (Híd) szerint körvonalazódik az új szlovákiai magyar párt neve is.

Tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdenek az alakuló magyar párt alapítói
Fotó: Paraméter

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, aláírásgyűjtésbe kezdenek az alakuló magyar párt politikusai, tudtuk meg Sólymos Lászlótól. A Híd elnöke a Paraméternek elmondta, tegnapi tárgyalásukon a Híd, az MKP és az Összefogás vezetői megállapodtak, nem a három párt közül az egyik alkotja a majdani egységes szlovákiai magyar párt alapját, hanem egy teljesen új politikai szubjektumot hoznak létre.

„Nem az egyik létező pártot nevezzük át, hanem új pártot alapítunk, ehhez viszont legalább 10 ezer aláírást kell majd összegyűjtenünk” – összegezte a tárgyalás eredményét Sólymos.

Az aláírásgyűjtést szavai szerint tavasszal szeretnék megkezdeni, mivel addigra ezt a járványhelyzet valószínűleg már megengedi, illetve addigra az egyes pártok szervei is jóváhagyhatják a megállapodást.

„Komoly előrelépésnek tartom, hogy tegnap sikerült megegyeznünk az alapelvekről. Modern, Európa-orientált pártot szeretnénk létrehozni, amely kiemelten kíván foglalkozni a kisebbségi jogokkal” – mondta a Paraméternek a Híd elnöke.

Körvonalazódik a párt neve is, ezen a téren azonban még nincs konkrét döntés – tudtuk meg Sólymos Lászlótól.

„Nem szeretnénk, hogy a három párt közül valamelyiknek a neve benne legyen az új megnevezésében” – fogalmazott a Híd elnöke. „Ez egy új párt lesz” – hangsúlyozta.

Még tárgyalnak arról, ki legyen az alakulófélben lévő párt elnöke, és az sem dőlt el, milyenek lesznek az erőviszonyok az egyes platformokon belül.

„Működőképes pártot szeretnénk létrehozni, amely mind a három párt választói számára vonzó lesz. Meg kell találnunk a harmóniát”– hangsúlyozta Sólymos László.

(jéel)

Címkék: Solymos László, híd