Tavasszal még a szabadulásra készült, most újabb éveket varrtak Ernest Valko állítólagos gyilkosára

2023. augusztus 9. - 12:47 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szerdán helyben hagyta a Valko-gyilkosságban is gyanúsítottként szereplő Jozef Radič 16,5 éves halmazati büntetését. Emberölés miatt ítélték el, de egy rablás miatt már így is rács mögött van.

Tavasszal még a szabadulásra készült, most újabb éveket varrtak Ernest Valko állítólagos gyilkosára
Jozef Radič (Fotó: TASR)

Ernest Valkót, az ismert ügyvédet 2010 novemberében, saját házában lőtték le. Röviddel ezután több verzióval is dolgozott a rendőrség, melyek ügyvédi munkáját, illetve politikai kapcsolatait érintették. A nyomozás végül arra jutott, hogy egyszerű rablásról lehetett szó.

Az elkövetők állítólag csupán kitippelték Valko limbachi villáját, közel Pozsonyhoz. Radič Jaroslav Klinkával érkezhetett oda, és éppen ő volt az, aki évek múltán elkezdett csicseregni a rablásról. Klinka állítja, Valko meglepte őket azzal, hogy védekezni próbált, Radič ezért lelőtte.

Klinkát 2020 januárjában egy vádalku részeként nyolc év letöltendő börtönre ítélték a rablásért. Radič esetében azonban máig nem született ítélet. Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője szerint várhatóan 2023 végén tűzik ki főtárgyalás időpontját.

A Valko-gyilkosság ügyében a nyomozati anyag tartalmazza, hogy Radič egy bankrabló bűnbanda tagja lehetett, amely szilikonmaszkokban követett el bankrablásokat. Radič és társa egy ilyennél Václav Klaus és Arnold Schwarzenegger maszkját viselte. 2016-ban 11 év börtönre ítélték, és mivel büntetésének nagyobb részét már leülte, idén tavasszal kérvényezte feltételes szabadlábra helyezését, ezt viszont májusban elutasították.

Egy másik ügyben Radičot azzal vádolták, hogy meggyilkolta egyik társát, Anton Hupkát. Tavaly tavasszal azonban a Specializált Büntetőbíróság átminősítette az esetet emberölésre, amiért jelentősen alacsonyabb büntetés szabható ki. Radič büntetését 16,5 évre hosszabbították, de a határozat akkor még nem volt jogerős. A Legfelsőbb Bíróság most ezt erősítette meg.

Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője közölte, a szenátus szerdán elutasította a vádlott és az ügyész fellebbezését, amit indokolatlannak minősített. A szenátus arra a megállapításra jutott, hogy a Specializált Büntetőbíróság ítélete törvényes és helyes. Ez annyit jelent, hogy Radič még évekig rács mögött marad.


TASR/para