Tavaszi zsongás Csiliznyáradon

2016. május 3. - 11:57 | Régió

Igazi tavaszi forgatag volt hétvégén Csiliznyáradon (Dunaszerdahelyi járás).

Tavaszi zsongás Csiliznyáradon

"Színes, izgalmas, vidám, megható, ezekkel a jelzőkkel mutatható be a két hétvégi programunk" - közölte a Paraméterrel Lukács József polgármester.

Szombaton - felújítva a régi hagyományt - immár másodszor állított májusfát a Rákóczi Szövetséggel közösen a helyi önkormányzat. A fa kiválasztása, kivágása és a helyszínre szállítása úgy, mint régen, a legények feladata volt. Most is sudár magas, gyönyörű ágas-bogas nyárfát tudtak a fiatalemberek fellelni és vidám nótaszóval, látványosan a helyi sportpályára szállítani. Itt már várták a csapatot a lányok, akik színes szalagokkal, ékekkel díszítették a falu „májfáját”.

A májusfa kicsalogatta a falubelieket a helyszínre, ahol szabadtéri programok zajlottak nemcsak a fa tiszteletére. Mielőtt még elkezdődtek volna a színes programok, Szakál Gábornak (csiliznyáradi lakos) köszönhetően fehér galambokat engedtek szabadon a majálisra érkezők. Először a helyi Black Diamond tánccsoport, majd az ugyancsak részben helyi fiatalokból álló Parasomnia zenekar szórakoztatta a fát körülálló közönséget.

Vidám hangulatot ajándékozott minden jelenlevőnek a Kuttyomfitty Társulat a Cirkusz Folklórikusz előadással. A fiatalság a késő esti órákban szabadtéri diszkóval fokozta a hangulatot.

A vasárnap az Édesanyákról és a Nagymamákról szólt. A helyi faluház nagytermében ünnepi műsort ajándékoztak az óvodások, az iskolások, a helyi Csiliz Gyerekklub tagjai, azaz a gyermekek és unokák édesanyjuknak, nagymamájuknak.

A műsor elején Lukács József köszöntötte az ünnepeltek. A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy az édesanyáktól függ, milyen családban, milyen közösségben indul életünk. Ők éltetik hagyományainkat, nevelnek erkölcsre, szokásokra, szemléletre. Hatalmas felelősség nyugszik az édesanyák vállán, s éppen ezért felmerül a kérdés, kapnak-e ezért kellő tiszteletet, hálát, megbecsülést gyermekeiktől, családjuktól, a közösségtől.

A kedvesen megható ünnepi műsor végén minden gyermek virággal köszöntötte édesanyját, nagymamáját.

(para)