Távoktatás speciálisan

2020. április 23. - 21:35 | Régió

Soha nem kapott akkora szerepet a digitális oktatás rengeteg módja, mint napjainkban.  Nincs olyan oktatási intézmény, amely ne találkozna problémákkal, akadályokkal. A pedagógus társadalom egésze kénytelen volt szinte egyik napról a másikra átállni új oktatási  formákra, ahol a régi jól bevált gyakorlat már semmit nem ért. Kreatívvá lenni oly mértékbe, hogy megfeleljen a jelen helyzet kihívásának bizony nem könnyű. Az alapiskola tanulói számára is nehéz a jelen helyzetben a tanulás, az új anyag elsajátítása, ők is napi szinten megvívják a maguk harcait.

Távoktatás speciálisan
Illusztrációs felvétel (TASR)

Azoknak a gyerekeknek, akik speciális iskolákban tanulnak most sokkal nehezebb helytállniuk. Számukra nem lehet a hangsúly a napi új anyag elsajátításán, a napi rendszerességel elvárt házi feladat az új ismeretanyagból sem mindig megoldható. Ezeknek a gyerekeknek fontos a már megszerzett tudás megőrzése, annak nagyon alapos rögzítése, nemcsak az anyag olvasása, írása, hanem a vizuális rögzítése sem maradhat el.

Iskolánk, az ógyallai speciális iskola pedagógusai több módszert kombinálva igyekeznek oktatni a gyerekeket. Rögzíteni az újat, ismételtetni a régit. Rendszeresen megkapják a gyerekek a feladatokat e-mailban. Az évek során kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően a városi szociális osztály alkalmazottai vagy a szociális polgarőrség tagjai szívesen segítenek hetente kétszer az elkészített, névvel és címmel ellátott feladatlapok széthordásában. Az iskola létrehozott a tanulóknak egy facebook oldalt is, ahová napi szinten kerülnek feltöltésre új feladatok, nagyon jól felhasználható oktató videók linkjei, kollégák által készített rövid videók. Minden pedagógus igyekszik megfelelni a kihívásnak, a távoktatásnak. Összedolgoznak egymással, segítik egymást egy-egy jó ötlettel, kreatív megoldással. Rendszeresen értekeznek egymással telefonon, e-mailban, skypon, vagy más technikai lehetőségeket kihasználva. Betartva az egészségügyi előírásokat hetente kétszer mindenki más-más napon az iskolában végzi feladatait, feladatlapokat nyomtat, elkészíti az új példákat, videókat válogat, dokumentációt rendszerez.

A legfontosabb és szinte a legnehezebb, rengeteg időt igénylő a minden tanulóra személyre szabottan elkészíteni a feladatokat. Egy tantárgyra, egy osztályban nem ritkán 3-4 eltérő feladatsort kell kidolgozni, hisz nagyon gondosan ügyelni kell a tanulók egyéni képességeire, eltérő tudásszintjére, amelyekkel a gyerekek haladni tudnak.

Iskolánk tanulóinak egy része úgynevezett B variáns alapján tanul (középsúlyosan tanulásban akadályozottak ), ami még nagyobb feladat elé állitja a pedagógusokat. Ezen tanulók részére rettenetesen kevés a magyar nyelvű tankönyv és munkafüzet, így a tanterv alapján szinte minden anyagot a pedagógusnak kell kidolgozni. Feladatlapok készítése sem egyszerű dolog, hisz amit eddig élő szóban személyre szabottan el lehetett magyarázni, az most nem járható út. Egy-egy feladatot úgy kell megfogalmazni, hogy az könnyen érthető legyen gyereknek, szülőnek egyaránt.

Mondhatjuk, hogy minden gyerek részére külön feladatsort kell összeállítani, mert hiába az azonos variáns és azonos évfolyam a képességek eltérőek, ezért van szükség eltérő feladatsorokra.

Iskolánk pedagógusia az interneten igyekeznek megkeresni a legjobban használható oktató videókat, összeállításokat, s ezeket rendszeresen megosztják egymással. Sikeresen lehet használni a youtube hálózaton található: Krumpli úr meséi, Bubi bagoly tanulj velünk, Játékmesék, Zseni leszek, Kacagj és fejlődj, Eszti néni tanít, Balázs bácsi, Távoktatás magyar nyelven a Pannon televízióban nevű csatornákat. Hasznos és ötletes módon fel tudjuk használni a Varázsbetű oktatási programot is. Nem szünetel a Boldogság óra és a Szitakötő program sem. Már több éve vesz részt iskolánk ezen proramokban, a gyerekek nagyon szeretik, élvezik a programok foglalkozásait. A vezető pedagógusok továbbra is igyekeznek bevonni a gyerekeket az ötletes feladatokon keresztül a heti részekbe. A visszajelzések alapján sikeresen!

Mi is, mint minden katedra mögött álló pedagógus naponta fejlődünk, egyik hétről a másikra javítjuk, finomítjuk a módszereket, sok tapasztalatot megosztunk egymással, s néha jót nevetünk a bakikon, mert kár lenne tagadni, az új kihívások néha vicces helyzeteket produkálnak. De türelemmel, rengeteg pozitív gondolattal és mosollyal töretlenül végezzük a feladatot, s várjuk, hogy ismét a katedra mögött álljuk, ne csak virtuálisan, hanem a valóságban is.

Bathó Sylvia, ógyallai speciális iskola