Távolodik az SaS a koalíciótól, Sulíkék arról tárgyalnak, hogy milyen feltételekkel maradnának - Matovič leváltása is játszik

2022. június 28. - 13:14 | Belföld

Továbbra sem vesz részt a koalíciós tanács ülésein az SaS, a párt július 6-án dönt arról, hogyv hogyan folytatódhat a koalíciós együttműködés. Richard Sulík pártelnök jelezte, hogy egyáltalán nem elégedettek a koalíción belüli viszonyokkal, úgy látszik nem volt elég neki Matovič bocsánatkérése.

Távolodik az SaS a koalíciótól, Sulíkék arról tárgyalnak, hogy milyen feltételekkel maradnának - Matovič leváltása is játszik
Fotó: TASR (illusztrációs felvétel)

Távolodik az SaS a kormánykoalíciótól, a párt képviselői már néhány hete nem járnak a koalíciós tanács üléseire, és ez egy ideig még így marad. Az SaS július 6-ra összehívja az országos tanácsát, és azon döntenek a hogyan továbbról.

„Sok minden történt, láttuk a törvény-előkészítési folyamat súlyos megsértését, ugyanúgy a koalíciós szerződés ismételt megsértését, különböző támadások, hazugságok célpontjai voltunk, nincs értelme úgy tenni, hogy a koalícióban nincs probléma” – jelentette ki Richard Sulík pártelnök a kormány ülése alatt. – A helyzet komoly, főleg az utóbbi hetek eseményeinek fényében.”

A pártelnök szerint azonban nem akarnak hirtelen, elsietett döntést hozni, de nem tehetik meg azt sem, hogy mindent elfelejtenek. „Nem tudjuk megtenni, hogy csak úgy visszatérünk a koalíciós tanács üléseire, nem tudunk úgy tenni, mintha semmi sem történt volna” – mondta a pártelnök. Az SaS július 6-ra összehívta országos tanácsát, amelynek ülésén részt vesznek a párt miniszterei és parlamenti képviselői is.

„Ott meghatározzuk a további lépéseket, és talán bizonyos feltételeinket is” – magyarázta Sulík.

A pártelnök nem válaszolt az újságírók témához kapcsolódó kérdéseire, csak július 6-a után ígért magyarázatot.

Az SaS már múlt héten vissza akart térni a koalíciós tanács üléseire, Sulík maga jelentette be, ráadásul azután, hogy a másik három koalíciós párt képviselői a fasiszta képviselőkkel megtörték a köztársasági elnök vétóját, és újra, változatlan formában fogadták el a Matovič-csomagot. Utána azonban Igor Matovič azzal vádolta meg Sulíkot, hogy ő fogott össze a Smerrel, a Hlasszal és a ĽSNS-ből kilépett képviselőkkel, amire az SaS úgy reagált, hogy újra felfüggesztette munkáját a koalíciós tanácsban. Igor Matovič ugyan a hétvégén megpróbált bocsánatot kérni az SaS-től, de egyben azzal is megvádolta, hogy „365 támadást” intézett ellene Sulík. Az SaS úgy látszik nem fogadta el a „bocsánatkérést”.

Leváltja Heger Matovičot?

A Sme napilap információi szerint azt sem lehet kizárni, hogy az SaS követelése Igor Matovič pénzügyminiszter leváltása lesz. Erre enged legalábbis következtetni, hogy a miniszterelnök nem zárta ki Matovič visszahívásának lehetőségét.

„Minden forgatókönyv él” – reagált Heger arra a kérdésre, hogy lehetségesnek tartja-e a pénzügyminiszter leváltását.

„Az OĽaNO, a SaS, a Sme rodina és a Za ľudí négyes koalíció miniszterelnöke vagyok, az a célom, hogy ez a koalíció kitöltse a választási ciklust” – jelentette ki Heger.

Matovič esetleges leváltása azonban nehezen képzelhető el úgy, hogy Richard Sulík marad a miniszteri székben, Igor Matovic az egy évvel ezelőtti kormányválság idején is csak akkor lett volna hajlandó kimaradni a kormányból, ha Sulík is visszatér a parlamentbe.

Az SaS országos tanácsának összehívása megmozgatta az OĽaNO-t is, Igor Matovič bejelentette, hogy összehívja pártjának elnökségét. Az OĽaNO egyébként a tagjainak a létszámát tekintve a legkisebb parlamenti párt, a pontos létszámot ugyan nem közlik, de tagjainak száma nem sokkal lehet magasabb a törvényben előírt minimális, mintegy 45 főnél.

- lpj -