Távozik-e vagy marad Žitňanská? A parlamentben dől el minden

2017. november 28. - 19:50 | Belföld

A kedden kezdődött parlamenti ülésszakon megint felmerül az utóbbi idők legmakacsabb koalíciós nézeteltérése: a Bírói Tanács új tagjainak megválasztása okoz egy ideje gondot a kormánykoalíció számára.

Távozik-e vagy marad Žitňanská? A parlamentben dől el minden
Fotó: tasr

A fő probléma az, hogy Lucia Žitňanskának, a Híd igazságügyi miniszterének alapvető kifogása van az egyik jelölttel, mégpedig az általa vezetett tárcán belül a jelenlegi helyettesével: Monika Jankovskával. Jankovská a 2016-os parlamenti választások során a legerősebb kormánypárt, a Smer-SD színeiben indult és aztán megkaparintotta az igazságügyi államtitkári pozíciót. Most meg már hónapok óta folyik a találgatás, mi lesz, ha a smeres Róbert Madej által jelölt politikust beválasztják a tanácsba. Ha igen, akkor távozik-e a tisztségéből Žitňanská, vagy mégsem? Ez itt a kérdés.

Žitňanská korábban már úgy nyilatkozott, hogy fontos a Bírói Tanácsok függetlensége, amit összekuszálna a helyettesének megválasztása. Alapvető kérdés számára Jankovská meg nem választása, így nyilatkozott az igazságügyi tárca irányítója, azt viszont nem fejtette ki, az pontosan mit is jelent.

Egyezség hiányában a koalíció már többször törölte a parlamenti ülésszak napirendjéről ezt a programpontot. Madej szerint már most is három taggal kevesebben dolgoznak a tanácsban, így Jankovská megválasztása csak a gond egyharmadát jelenti. A koalíció ellenlábasait nem örvendeztetetm meg, biztos vagyok abban, hogy ez a kérdés nem vezet majd a kormány bukásához – véli a smeres képviselő. Peter Kresák, a Híd képviselője szerint aonban nem kizárt, hogy ismét leveszik a kérdést a napirendről.

DennikN.sk