Távozik funkciójából a belügyminiszter – fennállt a veszélye, hogy a rendőri vezetés nagy része lemond

2023. július 19. - 10:45 | Belföld

Ivan Šimko távozik a belügyminiszteri posztról. Erről Ódor Lajos miniszterelnök tett hivatalos bejelentést szerdán.

Távozik funkciójából a belügyminiszter – fennállt a veszélye, hogy a rendőri vezetés nagy része lemond
Fotó: TASR

A miniszterelnök szerdán javasolni fogja Zuzana Čaputová államfőnek, hogy vonja meg a belügyminisztertől a tárca vezetésére vonatkozó megbízást. Mindehhez a belügy és a rendőri vezetés között kialakult feszült viszony vezetett.

„Az elmúlt hetekben annyira megromlott a bizalom Ivan Šimko és a rendőrség tágabb vezetése között, hogy az államfő és az én személyes igyekeztem ellenére sem sikerült megújítani. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy nem működött a kommunikáció a belügyminiszter és a rendőrség vezetése között, és az elmúlt két hónapban ez áthághatatlan akadályokat gördített az együttműködésük elé” – jelentette ki Ódor.

Ódor megerősítette: fennállt a veszélye, hogy a rendőri vezetés több mint 20 tagja távozik pozíciójából. Hozzátette, nemcsak Šimko közösségi hálón tett kijelentéseiről volt szó.

„Ez nem a történet eleje volt, hanem inkább a vége. Az utolsó csepp” – tette hozzá.

A kormányfő biztosította a rendőrséget és egész Szlovákiát, hogy a rendőrség a tőrvényes keretek között továbbra is szabad kezet élvez a nyomozások során. A politikai beavatkozásokat, a rendőrség politikai irányítását megengedhetetlennek nevezte.

Szerinte Šimko távozása lecsillapítja a kedélyeket, helyreállítja a bizalmat, és bár „nem volt könnyű, de ez volt a legértelmesebb megoldás”.

Ódor nem kételkedik abban, hogy Šimko szándéka is az volt, hogy Szlovákia jogállamként működjön, és ennek megfelelően az egyes intézményei is, az ennek biztosításával kapcsolatos nézetek között voltak időnként eltérések. Šimkónak köszönetet mondott a tisztességes és transzparens parlamenti választás előkészítéséért, valamint az illegális migrációval kapcsolatos kérdések képviseletéért az uniós fórumokon.

Šimko a szakértői kormány tagja, amelyet a szeptemberi előrehozott választásokat követő kormányalakításig bíztak meg az ország irányításával. Mivel egy ideiglenesen megbízott kormányról van szó, a minisztert csak az államfő mentheti fel tisztségéből. Miután ez megtörtént, a kormány jelenlegi tagjai közül más a helyébe léphet.

A belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány között azt követően alakult ki nézeteltérés, miután Šimko a közösségi hálón két héttel ezelőtt azt írta, a rendőrségnek politikai ellenőrzés alatt kell állnia, és számára nem teljesen világos, ki mit ért az alatt, hogy szabad kezet kell adni a rendőrségnek.


(parameter)