Távozik a posztjáról, így döntött az egészségügyi miniszter

2019. december 9. - 16:02 | Belföld

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter (Smer-SD-jelölt) hétfőn sem kívánta elárulta, hogy távozik-e a posztjáról, de aztán mégis meghozta a döntését. A lemondását először december 4-én ajánlotta fel a kormányfőnek, miután a kormány visszavonta a parlamentből a kórházreform tervezetét. Most azt mondta, „azt mindenki meg tudja csinálni, hogy bevágja maga mögött az ajtót”. A TV Joj szerint a miniszter most végleges döntést hozott.

Távozik a posztjáról, így döntött az egészségügyi miniszter
Fotó: tasr

Időközben Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője megerősítette, hogy Kalavská lemond, és erről kedden az államfőt is értesíti.

„Tudják, nagyon sokat gondolkodtam. Szerdán nagyon mehetnékem volt, és még most is ezt érzem, mert méltatlan, ha valaki úgy viselkedik a miniszterével, mint ahogy velem viselkedtek. Nagyon rosszul éreztem magam” - mondta Kalavská, majd hozzátette, most azt mérlegeli, megéri-e még két hónapot maradni, és azalatt el tud-e intézni bizonyos dolgokat, vagy inkább összecsomagol. „Most is azt gondolom, úgy nem lehet bánni egy miniszterrel, ahogy a Smer-SD bánt velem.”

Kalavská azt is hangsúlyozta, nem szeretné, ha utólag megbánná a döntését, és az utóbbi napokban rengeteg támogató levelet, e-mailt kapott. „Sokan akarnak maradásra bírni, azt mondják, gondoljak a betegekre, az orvosokra, a megkezdett munkára. Ha csak magamra gondolnék, akkor biztos távoznék” - mondta. Ugyanakkor hozzátette, a miniszter feladata a szolgálat. „Számomra mindig egyetlen dolog volt fontos: a páciens érdeke. Úgy tűnik, a szlovák politikában ez nem divat” - jelentette ki Kalavská.

Elmondta, azt is bántja, hogy a parlament a gyerekek kötelező oltásáról szóló tervezetet sem hagyta jóvá, és a páciensek hosszú távú kezeléséről szóló javaslata is elbukott. „De volt sok nagyon jó projekt, és úgy érzem, a végső mérlegvonásnál nem kell majd szégyenkeznem. Úgy gondolom, sokat tettem a szlovák egészségügyért” - zárta Kalavská.

tasr