Távozik posztjáról Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, Heger még nem tudja, ki veszi át a helyét

2023. március 1. - 13:40 | Belföld

Leváltását kéri Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, ma tárgyal eduard Heger kormányfővel is. A miniszter sok bírálat érte a pozsonyi Rázsochy-i kórház építésének csúszása miatt.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

Várhatóan már holnap távozik posztjáról Vladimír Lengvarský (OĽaNO) megbízott egészségügyi miniszter. A tárcavezető ma jelentette ezt be a kormány ülése után.

„Tekintettel az utóbbi időben kialakult helyzetre, és arra, hogy a munkámmal kapcsolatban kétségek merültek fel, tájékoztattam a kormányfőt, hogy kész vagyok kérvényezni a megbízatásom befejezését” – jelentette be a kormány szerdai ülése után Lengvarský.

A részletekről csak holnap akar tájékoztatni, miután találkozott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel is.

Heger sem tudja, ki válthatja Lengvarskýt

Lengvarský bejelentését megerősítette Eduard Heger megbízott miniszterelnök is. „Számomra a legfontosabb a helyreállítási terv, kulcsfontosságú dokumentum, mert fontos reformokat, fontos befektetések tartalmaz” – kezdte Heger. A megvalósításért felelős ügynökség, a NIKA figyelmeztetett már korábban, hogy az egészségügy területén lemaradások vannak, emiatt válságirányítást léptettek életbe. Heger szerint a cél, hogy a késést behozzák.

Azt sem jelentette ki, hogy az egészségügyi miniszter teljesen kudarcot vallott.

„Igen vannak területek, ahol a tárca, a miniszter vezetése alatt nem teljesít jól, ezért vezettük be a válságirányítást” – mondta Heger.

A válságirányítás szerinte éppen arra szolgál, hogy az ilyen helyzeteket kivédjék.

Azt sem tudta megmondani, hogy ki helyettesítheti Lengvarskýt a miniszteri poszton.

„Ezt a köztársasági elnökkel kell megbeszélnünk, mivel ez a kérdés elsősorban az ő hatásköre” – mondta a miniszterelnök.

Részletesebb tájákoztatást holnapra (csütörtök) ígért Heger.

A kormányt a parlament tavaly decemberben megbuktatta, azóta megbízott kabinetként működik. A kormányba új minisztert nem lehet kinevezni, ezért várható, hogy a tárcavezető feladatait a miniszterelnök vagy valamelyik másik miniszter veszi át.

Lengvarský az utóbbi időben több bírálatot is kapott az új pozsonyi kórház építésének késése miatt. A Rázsochy-i kórház építését az unió helyreállítási alapjának a felhasználásával akarja megépíteni a kabinet, a határidő 2026, de az építkezés még el sem kezdődött.

- lpj -