Távozik a rendőrségtől Bödör korrupciós ügyének két vezető vizsgálótisztje!

2020. július 30. - 14:59 | Belföld

Távozik a rendőri testülettől az ún. Állattenyésztő (Dobytkár) ügy két vezető vizsgálótisztje - adta hírül a SME két egymástól független rendőrségi forrásra hivatkozva.

Távozik a rendőrségtől Bödör korrupciós ügyének két vezető vizsgálótisztje!
Norbert Bödör (Fotó: TASR)

Az Állattenyésztő az az ügy, mely kapcsán vizsgálati fogságba helyezték a Smer-közeli nyitrai oligarchát, Norbert Bödört, továbbá egy másik neves vállalkozót, Martin Kvietiket, valamint az Agrárkifizető Ügynökség korábbi elnökét, Juraj Kožuchot.

A SME úgy tudja, saját kérésükre távoznak a testülettől. Az Országos Rendőrkapitányság szóvivője, Michal Slivka azonban közölte, személyzeti kérdéseket nem kommentálnak.

A Legfelsőbb Bíróság július elején vizsgálati fogságba küldte a 42 éves nyitrai vállalkozót, Norbert Bödört. Martin Bargela, az ügyben eljáró bírósági szenátus elnöke akkor kijelentette, példátlan méretű és kiterjedésű korrupciós mechanizmus részese volt Bödör.

A március eleje óta kipattant ügyben befolyásos emberek uniós támogatásokat nyúlhattak le szervezett módon, és eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök. Az ügynek jelenleg 21 gyanúsítottja van, és a SME forrásai szerint a két vezető vizsgálótiszt távozása csorbíthatja a nyomozást.

Április végén írtunk arról, hogy a Speciális Ügyészség javaslatára az illetékes bíróság úgy döntött, Martin Kvietiknek és Juraj Kožuchnak a rács mögött a helye az Agrárkifizető Ügynökséget érintő korrupciós ügy miatt. Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, valamint Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt. A két személy a földművelési minisztériumot márciusig irányító SNS-hez köthető.

Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része.

Az ügy egyik gyanúsítottja korábbi vallomásában elmondta, hogy a nyitrai oligarcha egy 64 millió eurós uniós pályázati felhíváson akart nyerészkedni, és a háta mögött ott volt a Smer egyik korábbi minisztere, Ľubomír Jahnátek is. Marek Kodada a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési osztályát vezette és ő az, aki feltárta a Bödör család befolyását a szaktárcánál.

Állítólag ezt a minisztériumi osztályvezetőt az ügyben korábban szintén letartóztatott, SNS-közeli Martin Kvietik győzködte, hogy az egyik uniós felhívással nem kell törődnie, mert az Bödörrel le van zsírozva.

(SME/parameter)