Távozik a rendőrségtől a NAKA tisztje, aki meggyanúsította Ficót, Kaliňákot és Bödört

2022. november 13. - 08:34 | Belföld

Az Alkony (Súmrak) fedőnevű nyomozás vezető vizsgálótisztje, Jaroslav Vereščák távozik a rendőrség kötelékéből. Ő érte el, hogy meggyanúsítsák az állam egykori leghatalmasabb embereit.

Távozik a rendőrségtől a NAKA tisztje, aki meggyanúsította Ficót, Kaliňákot és Bödört
Robert Kaliňák - archív felvétel (TASR)

Az Alkony-ügy gyanúsítottjai között van Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör is. Vereščák idén április 19-én adta ki a határozatot a meggyanúsításukról. A volt kormányfő és belügyminiszter bűnszervezet létrehozása és működtetése, valamint köztisztviselői hatalommal való visszaélés, a többiek adótitok veszélyeztetése ügyében gyanúsítottak.

Az ügy tulajdonképpen arról szól, hogyan játszott össze a politikai vezetés és bizonyos szervek vezetői, valamint oligarchák, hogy diszkreditálják politikai ellenfeleiket. A gyanúsításról szóló határozat tartalmazza, hogy a nevezett személyek 2015-ben arra utasították Ľudovít Makót, az adóhatóság bűnügyi részlegének akkori vezetőjét, hogy szerezzen számukra információkat Igor Matovič adóügyeiről. Andrej Kiska ügyeit peddig két évvel később, 2017-ben vették át a kormányhivatalban. Fico és Kaliňák akkor is Makótól és az adóhatóság igazgatójától, František Imreczétől kért információkat.

A vádakat mindegyikük visszautasítja. "Bűnszervezet alapításával gyanúsítanak. Értik ezt, mivel gyanúsítanak? Ez színtiszta politikai bosszú, le akarnak törni és be akarnak zárni minket, mivel nem képtelenek harcolni velünk" - reagált egyik szokásos sajtótájékoztatóján Robert Fico.

Áprilisban azt állította, megkérdezte a nyomozót, mégis mivel gyanúsítják egész pontosan, "de ő csak hallgatott és nézett rám, mint a borjú". Ezt a megjegyzését éppen Jaroslav Vereščáknak címezte, és kétségbe vonta, hogy a határozatot ő írta, merthogy ott bonyolult angol nyelvű jogi szakkifejezések szerepelnek.

"A határozatot én magam írtam alá azután, hogy eljutottam odáig a feltárt bizonyítékok alapján, a Büntetőrenddel összhangban. A gyanúsítottak kijelentéseivel kapcsolatban nem nyilatkozom" - reagált akkor a NAKA-tiszt a Markízának.

Szerették volna, ha vizsgálati fogságba kerül Robert Fico, de a parlamenti többség nem adta beleegyezését abba, hogy az ügyben eljáró bíró egyáltalán foglalkozhasson az erre irányuló kérelemmel. Robert Kaliňák esetében, aki már nem képviselő a parlamentben, erre nem volt szükség, ő néhány hétre rácsok mögé is került.

Az ügyben zajló nyomozást korábban már egyszer lezárták, az ügyész azonban behúzta a kéziféket, és visszaküldte a nyomozócsoportnak az ügyet eljárásbeli hibák miatt. Emiatt újra kihallgatták a gyanúsítottakat és a tanúkat, újabb bizonyítékokat rögzítettek. Most már a végén járnak - tudta meg a Markíza.

Vereščák pedig távozóban van a rendőrségtől, és ezt a televízió riportere számára is megerősítette. Szavai szerint 2023 januárjától vonul civilbe.

"Az indokaim személyesek, erről nem nyilatkozom" - közölte.

Kérdezték arról is, hogyan érintette, amikor Fico vádaskodni kezdett az irányába, illetve arról, hogy érték-e valamilyen támadások az üggyel összefüggésben, ezekre a kérdésekre azonban nem válaszolt, mivel továbbra is rendőr.

Vereščákon kívül más vizsgálótisztek is dolgoznak az Alkony-ügyön, így annak kimenetele nincs veszélyben. Karolína Barinková rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy az ügyben tovább folyik a bizonyítékok begyűjtése.

(Tvnoviny.sk)