Távozik a szlovák közmédia hírigazgatója, az ideiglenes utódja Lovász Attila

2022. február 24. - 15:57 | Belföld

Lemondott posztjáról, a szlovák közszolgálati média (RTVS) hírigazgatója, Vahram Chuguryan. A posztot ideiglenesen Lovász Attila, a közmédia nemzetiségi adásainak igazgatója töltheti be.

Távozik a szlovák közmédia hírigazgatója, az ideiglenes utódja Lovász Attila
Vahram Chuguryan

Mindez azt követően történt, hogy a köztévé kedd esti, Hírek és kommentárok c. adásában Ján Čarnogurskýt, a Vlagyimir Putyin-féle orosz rezsim által tolt propaganda egyik legnagyobb szlovák hívét kérdezték az ukrajnai helyzetről.

Csütörtökön reggel pedig már például a Markíza televízió reggeltől rendkívüli adásban foglalkozott az orosz invázióval, a köztévé viszont nem változtatott programján, és csak röviddel dél előtt kerül sor az első rendkívüli blokkra arról, hogy a szomszédban éppen háború folyik.

Az RTVS arról tájékoztatott, hogy Chuguryan saját döntése alapján távozik a hírigazgatói posztról. Sajtóközleményükben Jaroslav Rezník vezérigazgató megköszönte az eddigi munkáját és sok sikert kívánt neki.

Čarnogurský köztévébeli szereplésére reagált Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter is, beadványt intézett a sugárzási tanácshoz.

Az ukrajnai háborúra adott lassú reakció, valamint a propagandista Čarnogurský szerepeltetése mellett Chuguryan alatt ment le egy olyan riport is a köztévében tavaly tavasszal, mely során a koronavírus elleni oltással hozták összefüggésbe egy fiatal nő halálát. A riport egyik készítője összeférhetetlenség gyanúját ébresztette, mivel ismerte az elhunytat, ráadásul az elhunyt egy korábbi nyilatkozatát olyan módon vágták össze, hogy manipulálják az elmondottak kontextusát.

Chuguryan 2018 októberétől töltötte be ezt a posztot, ténykedése ideje alatt több tucatnyian távoztak a hírszerkesztők közül. Örmény származású, diplomáciát tanult, és korábban dolgozott a smeres Ľubomír Jahnátek vezette gazdasági minisztérium kommunikációs osztályán, a Szlovák Gázműveknél, de a Peter Plavčan (SNS) vezette oktatásügyi minisztérium kommunikációs részlegén is.

(SME)