Távoznak az EBESZ megfigyelői Donyeckből

2022. március 1. - 09:21 | Külföld

Elhagyja a szakadárok ellenőrzése alatt lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városát kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának összes tagja - közölték diplomáciai források.

Távoznak az EBESZ megfigyelői Donyeckből
Fotó: TASR/AP

A misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában.

Az északkelet-ukrajnai Szumi terület kormányzójának közlése szerint orosz csapatok Ohtirka város katonai támaszpontját ágyúzták hétfőn, és a támadásban több mint hetven ukrán katona meghalt.

A dél-ukrajnai Herszon város polgármestere éjszaka azt közölte, hogy az orosz csapatok megérkeztek a 290 ezer lakosú város határához, és ellenőrzőpontokat állítottak fel. Ihor Kolihajev Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, nehéz most megmondani, hogyan alakulnak ettől kezdve a dolgok, de "Herszon ellenáll". Arra kérte a város lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, legyenek óvatosak, és ne hagyják el otthonukat a kijárási tilalom alatt.

Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese közölte kedden, hogy két csecsen katona életét vesztette az ukrajnai harcokban, hatan pedig megsebesültek.

Eközben Oroszországból folyamatos az Európa felé irányuló, Ukrajnán keresztüli gázszállítás. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint változatlanul nagy mennyiségben érkezik a gáz a vezetékekben Európába.

Nyugat-Európában tartanak attól, hogy az Oroszország ellen a háború megindítása miatt kivetett szankciókra válaszul Moszkva elzárhatja a gázcsapot. Oroszország viszont már korábban is hangsúlyozta, hogy még a legnagyobb válságok ideje alatt is mindig megbízhatóan szállított.

Recep Tayyip Erdogan hivatala kedden kora reggel közölte, a török elnök telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, hogy megvitassák az ukrajnai háborús fejleményeket és a szemben álló felek hétfői tárgyalását a tűzszünetről. Erdogan hivatala kiemelte, a török államfő jelezte, hogy országa továbbra is arra törekszik, hogy véget vessenek a háborúnak, és helyreállítsák a békét.


(MTI)