Távozott a belügy belső ellenőrzésének ideiglenes vezetője

2022. január 11. - 15:52 | Belföld

Peter Scholtz távozott a belügy belső ellenőrzésének ideiglenes vezetői pozíciójából - közölte kedden a belügyminisztérium szóvivője, Barbara Túrosová.

A tárca tájékoztatása szerint Scholtz megbízatása január 10-én lejárt. Hozzátették, egyelőre Robert Miko marad az igazgatóhelyettes.

A belügy belső ellenőrzésének ideiglenes vezetőjét a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) négy nyomozójával, Ján Čurillával, Pavol Ďurkával, Milan Sabotával és Štefan Mašinnal együtt szeptember közepén helyezték előzetes letartóztatásba. Peter Scholtzot hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsították saját beosztottjai. Egyrészt azért, mert állítólag információkat szivárogtatott egy inspekciós nyomozócsoportról a NAKA nyomozóinak, másrészt pedig azért, mert a NAKA-nak engedélyt adott, hogy nyomozást folytasson az inspekció gyanús rendőrei ellen.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság azonban tavaly októberben úgy döntött, nem megalapozott a büntetőeljárás, ezért szabadon engedték a NAKA-nyomozókat és Scholtzot is.

Peter Scholtz június 11-én vette át Adrián Szabó igazgató helyét, aki ellen korrupció ügyében indult eljárás.


(TASR)