Távozott Kovařík az országos rendőrfőkapitányi posztról, Hamran István hétfőn veszi át a helyét

2021. szeptember 16. - 13:27 | Belföld

Hamran István hétfőn, szeptember 20-án veszi át ideiglenesen az országos rendőrfőkapitányi posztot, miután Peter Kovařík szerdán a saját kérésére távozott pozíciójából.

Távozott Kovařík az országos rendőrfőkapitányi posztról, Hamran István hétfőn veszi át a helyét
Hamran István (Fotó: Képarchívum)

A törvény szerint a rendes pályázatot az új rendőrfőnök kiválasztására a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell kiírni. Az országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter nevezi ki azt követően, hogy teljesíti a versenyvizsga követelményeit a szakbizottság előtt, és a parlament védelmi bizottsága a nyilvános meghallgatás után javasolja őt erre a pozícióra. Az országos rendőrfőkapitány megbízatási ideje négy évig tart.

Hamran ideiglenes megbízását követően Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter hangsúlyozta: igyekeznek minél előbb elindítani az országos rendőrfőkapitány választásának új szabályaival kapcsolatos törvényalkotási folyamatot. „Úgy, hogy eszerint működhessünk” – tette hozzá.

A rendőrfőnök választásának megváltoztatása is szerepel a kormány programnyilatkozatában, amely szerint erősíteni kellene a belügyminiszter befolyását.

Ahogy arról beszámoltunk, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány augusztus végén lemondott posztjáról az ellene folyó ügyészségi eljárás miatt, ő azonban kitart amellett, hogy nem vétett hibát, és jogosan állította le egy a rendőrség belső ellenőrzése által elindított letartóztatási akciót. Éppen emiatt indított ellene nyomozást az ügyészség.

A belügyminiszter választása végül a Lynx Commando nevű különleges rendőri alakulat vezetőjére, Hamran Istvánra esett.

A komáromi Hamran István annak idején indult is a főrendőri pozícióért. A meghallgatásán Hamran emlékeztetett, hogy a rendőrség vizsgálótisztjeinek és nyomozóinak a rendőrkapitány legmagasabb szintű támogatását kell élvezniük, hogy kizárólag a munkájukra összpontosíthassanak, még a nagy hatalmú vezetők elleni vizsgálatkor is. Úgy látja, hogy most annak lehetünk tanúi, hogy lehetőséget kaptak a frisslevegő-vételre.

Kérdezték a szélsőségességről is, és elmondta, szerinte ez a terrorizmushoz vezető út első állomása, ami megjelenik a közösségi oldalakon és a gyerekeket, fiatalokat is támadja. Rendőrkapitányként szeretne egy extrémizmussal foglalkozó főosztályt kialakítani, azt viszont nem tudja elképzelni, hogy ennek a problémakörnek az eseteit más-más rendőrségi részleg vizsgálja. Kijelentette, a szélsőséges esetekkel az ország legelitebb alakulata, nevezetesen az általa vezetett Lynx Commando kellene foglalkozzon.


TASR/para