Te is jelentkezhetsz iskola nélküli pártfőiskolára! De mi a tökömnek?

Gubík Akadémia lesz a neve, vagy ICS Akadémia, vagy Via Novadémia, mert az nem lehet, hogy bármelyik Esterházy nevét felhasználják hozzá. Ugye? Csak akkor, ha nem tudom, mi történik, noha sajnos tájainkon sokszor történik meg a nem tudom, mi… Ráadásul derült égből, vagy kiderült-honnan-pénzből…

Te is jelentkezhetsz iskola nélküli pártfőiskolára! De mi a tökömnek?

Aki faluhelyen szeretne akadémikuskodni vagy akadékoskodni, az mehet Martosra (Ipolygalsának meg már megint lópisztoly, ugye?), amiben az a legjobb, hogy bár a község a nyári szúnyoginváziót leszámítva igazán aranyos és én ott csupa kedves helyivel találkoztam, amikor sok éve ott jártam (többször), de akkora a tudományos-szellemi hátországa és alapozottsága, amelyet lehetetlen elképzelni is. És így van, nem is képzeli el senki.

Különben ebbe a faluba nemzetközi szinten pezsgő kulturális, tudományos, művészi életet kellene elképzelni (megvalósítani???) egy-egy fesztivál vagy tábor helyett, sokemeletes közkönyvtárat a focipálya mellé, kutatási centrumot a kocsma mögé és esetleg egy operaházat a gyallai kereszteződéshez. Mondjuk, vígoperaház is lehet, mindegy…

Aki ezt elképzeli, az ad Gubíknak – kit eddigi nemzetközi tudományos, előadói, pedagógiai, valamint kutatói és tudományos, ja, azt már írtam, tevékenysége, felfedezései, publikációi, konferenciaszereplései okán az isten is akadémia-alapítónak teremtett – magyar közpénzből 200 ezer ojrót, hogy ugyan hozná már létre a martosi Ceut. Vagy ICSeut, vagy Gubíkadémiát. Mert az jó lesz.

Annyira, hogy négy (miért pont négy?) szemeszterben, akkreditáció nélkül mindenki megszerezheti a zösztöndíjat pénzmosás nélkül. És persze lesz belőle közéletileg és vagy újságíróilag képzett valaki. Jogviszony nélküli Akadémikus?... Hmmm… Jogiszonnyal… Tán még az is lehetséges… És persze kvázipolitikus.  Mert ez a Fidesz (értsük: má nem a Jobbik, mert GL a Fidesz listáján indulamandula legutóbb kvázipolitikus képviselőnek/képmutatónak).

Az pediglen kiváltképpen fasza, ha a független újságírást párt, ill. pártpolitikát kiszolgáló akármiadémia és alapítvány intézi bele a felvidéki magyar fejekbe. (Nem mintha nem lett volna itt közben megszüntetett, de támogatható tanszék, vagy nem mintha nem lenne ma is olyan létező és valódi oktatókkal is rendelkező intézmény, amely tudna újságírást tanítani… Hanem mintha lett volna, no meg van is még pár. Csak az nem a Gubíké és a Fideszé. Legalábbis nem mindegyik.)

Még annyit hozzátennék a hír egyik részéhez: ifj. Jeszenszky akkor volt és lesz punk, amikor én Rátonyi Róbert pingvinbőrben.

Ja, és nemcsak akkreditációja nem lesz ennek a valaminek, már amennyiben ez valami lesz, hanem szerintem a szakmáját komolyan vevő, és egészséges önértékeléssel rendelkező tanára sem nagyon. Bár, amikor a Debreceni Egyetem úgy akar benyalni egy KGB-snek, hogy az oda sem tolja neki a seggét a nyelvéhez, pár abszinttel akár elképzelhető lehet: néhány legőszintébben jóakaratú, segítőkész arc hagyja magát megvezetni.

A legkomolyabban figyelembe véve ennek az ügynek a pedagógiai-tudományos előkészítettségét, hátterét és potenciálját én azt mondanám, hogy ne legyen, bazmeg, inkább se Martoson, se máshol ilyen akármi, és főleg ne nevezzék, bazmeg, Akadémiának. És főleg Gubík ne nevezze annak, mert a viccnek is van határa.

Kell legyen. Valahol.

Nem Martoson. Igaz, Felcsúton szintén van valami akadémia… De az is mi a tökömnek…

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.