Te jó ég! 13 éves vakcinával oltják a tanárainkat?! Ilyen marhaság is terjed a Facebookon

2021. február 22. - 11:48 | Belföld

Emberek ezrei osztották meg a Facebookon azt a hírt, miszerint az AstraZeneca vakcinát még 2008-ban állították elő. A hozzászólók szerint ezért a közeljövőben le is jár az oltóanyag szavatossága és ezért van az, hogy ezzel a szérummal Szlovákiában gyors ütemben oltják a lakosságot. Még mielőtt beleélné magát a történetbe, gyorsan hozzátesszük: a fele sem igaz.

Te jó ég! 13 éves vakcinával oltják a tanárainkat?! Ilyen marhaság is terjed a Facebookon
Fotó: TASR

Ez az álhír egy a német ARD televízióban megjelent fénykép alapján indult a maga útjára. A csatorna egy olyan illusztrációs felvételt használt az egyik híréhez, amin szerepelt egy AstraZeneca márkájú ampulla. Az üvegcsén látni lehetett egy címkét, amin meg szerepelt ez a szám: 3041572008. Mivel az utolsó 4 számjegy egy értelmezhető évszámot adott ki, az egyik facebookos arra a következtetésre jutott, hogy ez a gyógyszer gyártásának évszáma.

Egyetlen gond van csupán ezzel a gondolatmenettel. Mégpedig az, hogy a gyártó nem tünteti fel a címkén a termék előállításának időpontját. A jelzett számsor a szer komponenseit jelöli és belső használatra szánják.

Szlovákiába az AstraZeneca által gyártott vakcinákkal az 55 év alatti pedagógusokat oltják be.

(TASR/para)