Te mire használod a netet?

2022. augusztus 29. - 14:03

Húsz évvel ezelőtt még senki sem sejtette, hogy az internet és vele együtt az IoT, vagyis az Internet of Things, magyarul a Dolgok internetje ekkora teret nyer majd. Persze voltak előjelek, hogy az internet kínálta lehetőség megváltoztat majd mindent, amit addig a világról gondoltunk, de hogy ennyire más lesz minden, azt talán a sci-fi írók sejthették egyedül.

Ha pedig belegondolunk abba, hogy mindez egy egyetemi kólaautomatával kezdődött, akkor még inkább elkerekedik a szemünk. Pedig nem másnak köszönhetjük az internetet, mint pár lelkes egyetemista zseninek, akik nem akartak lyukra futni, így inkább kidolgoztak egy rendszert, ahol előre tudhatták, ha nincs az automatában kóla vagy esetleg nem elég hideg, így spóroltak maguknak felesleges köröket.

Te mire használod a netet?

Az okosotthonok kora eljött

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit is tud igazán az internet, akkor kövesd az IOT magazin cikkeit, és biztosan nem maradsz le semmilyen fontos fejleszésről sem.

Mert hisz erről szól az életünk! Folyamatosan változnak a dolgok, és egyre több területen bukkannak fel az internetnek köszönhető készülékek, vagyis az olyan, internet által összekapcsolt intelligens eszközök, amelyek az életünket hivatottak megkönnyíteni.

Internet: odahaza és az üzleti életben

Míg egyre több otthon válik “okossá”, amit az internettel egymással hálózatba kötött eszközök szolgálnak ki, és mi távolról is irányíthatjuk akár az áramfogyasztást, akár a szellőztetést, akár az öntözést, addig már tervben van komplett városok “okossá” tétele is, amely valljuk be őszintén, rengeteg emberi erőforrást megspórol, és racionalizálja az élet különféle területeit.

Így tehető biztonságosabbá a közlekedés a hálózatba kapcsolt autókkal, amelyek időben értesülnek egy-egy balesetről vagy veszélyről az utakon, sőt akár automatikus segélyhívásra is van lehetőség, ha lerobban az autó. Távolinak tűnik, de igazán közel van az, hogy lehetőség legyen arra, hogy a hálózatba kapcsolt autóval jelentkezz be autószerelőhöz, aki akár távolról tudja is diagnosztizálni az autó meghibásodásának az okát.

Természetesen az üzleti élet sem maradhat ki a Dolgok internetjéből, így a gyártás, szállítás, adathalmazok feldolgozása, az adattudomány, a gépi tanulás vagy a felhőalapú számítástechnika mind-mind abban lehet a vállalatok segítségére, hogy minél kevesebb hibával, minél hatékonyabban és minél racionálizáltabban tudják elvégezni a különböző munkafolyamatokat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Ha most kapkodod a fejed, az teljesen természetes reakció, hiszen olyan ütemben fejlődik az internet és a wi-fi által teremtett világ, hogy a nap minden percében akadnak újdonságok az élet különböző területein.

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről sem, akkor érdemes rendszeresen böngészned az IOT magazin cikkeit, hiszen számos olyan fejlesztésre bukkanhatsz, ami akár neked, akár az üzletednek kapóra jöhet.

Maradj naprakész, légy minél profibb felhasználója a Dolgok internetjének!

(PR-cikk)