Teheránban Halál Amerikára! felkiáltásokkal ünnepelték a túszdráma 40 évvel ezelőtti kezdetét

2019. november 4. - 10:56 | Külföld

Halál Amerikára! felkiáltásokkal ünnepelték hétfőn Teheránban az Egyesült Államok nagykövetségének 40 évvel ezelőtti elfoglalását, a több mint egy évig tartó túszdráma kezdetét az iráni fővárosban.

Teheránban Halál Amerikára! felkiáltásokkal ünnepelték a túszdráma 40 évvel ezelőtti kezdetét
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az állami televízió által közvetített felvételeken hatalmas tömeg volt látható az egykori diplomáciai képviselet, amit gúnynevén "kémek bűnbarlangjának" neveztek az 1979-es iráni iszlám forradalmat követően.

Négy évtizede, 1979. november 4-én a pár hónappal korábbi síita hatalomátvételt, az iszlám forradalmat és a sah elűzését támogató diákok megrohamozták és elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, mert helytelenítették, hogy az Egyesült Államok szerintük megpróbálta aláásni az új rendszert, és beavatkozott az iráni politikába. Washington az elűzött uralkodó legnagyobb támogatója volt. A nagykövetségen az 52 ott tartózkodó embert túszul ejtették, és 444 napig tartották fogva. A túszok kiszabadítására indított amerikai katonai akció csúfos kudarca végképp elmérgesítette Washington és Irán viszonyát.

Az évforduló előtt egy nappal Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kijelentette, hogy országa továbbra is fenntartja az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokra vonatkozó tilalmat, mondván, engesztelhetetlen ellenségei egymásnak.

Hozzátette, azok, akik úgy hiszik, hogy az ellenséggel folytatandó tárgyalások 100 százalékban megoldják az irániak gondját, tévednek.

A két ország viszonya válságba jutott az elmúlt évek során azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Irán és a nyugati nagyhatalmak között 2015-ben megkötött atomalkut, amelynek értelmében Teherán a nemzetközi büntetőintézkedések feloldásáért cserébe vállalta, hogy korlátozza atomprogramját. Washington egyben újból elrendelte az Iránt sújtó szankciókat, hogy szélesebb hatáskörű szerződésre kényszerítse Teheránt.

Hamenei megtiltotta az iráni tisztviselőknek, hogy tárgyalásokat folytassanak az Egyesült Államokkal, addig míg vissza nem tér az atomalkuhoz és nem oldja fel az Irán elleni szankciókat.

(MTI)