Teherhajó hajtott egy kikötő hídjába, a kapitány ittas volt

Egy orosz teherhajó nekihajtott a dél-korai Puszan kikötőjén átívelő Gvangan-hídnak csütörtökön - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség és közzétett egy videófelvételt is a történtekről.

Teherhajó hajtott egy kikötő hídjába, a kapitány ittas volt
Fotó: Yonhap

A felvételen látható volt ahogy a hajó elülső felépítménye a hídnak csapódik, majd eldől, miközben az autósok pánikszerűen lefékeznek a nem mindennapi látvány hatására. A videón úgy látszott, a híd egyes elemei is a hajóra zuhannak, amely hátramenetbe kapcsolva próbált elhajózni.

A Yonhap beszámolója szerint az incidensnek nem voltak sérültjei. A kétszintes híd alsó része megrongálódott, ezért elővigyázatossági okokból azt lezárták.

A mintegy hatezer tonnás Seagrand nevű hajó kapitánya erősen ittas állapotban volt a dél-koreai parti őrség szerint. A hatóság 0,86 ezrelékes véralkohol szintet állapított meg nála, a dél-koreai jog szerint ugyanakkor a 0,3 ezrelékes szint felett már ittas vezetésnek számít a hajóvezetés. Azt egyelőre nem tudni, hogy a baleset idején a kapitány a kormányrúdnál állt-e. Az sem világos, hogy a hajó miért tartott a híd felé, mivel az ellenkező irányba kellett volna haladnia.

A hatóságok szerint a teherhajó egy lehorgonyzott kirándulóhajónak is nekiütközött a kikötőben negyven perccel azelőtt, hogy a hídnak hajtott volna.

A Seagrand szerdán érkezett Puszanba, a világ 5. legforgalmasabb árukikötőjébe, ahol 1495 tonna vascsövet rakodott ki. A hajó 1415 tonna acéltekerccsel indult volna tovább Vlagyivosztokba csütörtökön.

A 7,4 kilométer hosszú Gvangan-híd Dél-Korea második legnagyobb városának egyik látványossága, az éjszakai kivilágítása miatt turisták körében is népszerűségnek örvend.

MTI