Teherszállítmányt indítottak a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX rakétájával (FOTÓK)

2023. november 10. - 16:51 | Tech

Több ezer kilogrammnyi teherszállítmányt indítottak a SpaceX űrrakétájával helyi idő szerint csütörtök este a floridai Kennedy Űrközpontból.

Teherszállítmányt indítottak a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX rakétájával (FOTÓK)
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

A Falcon 9-es űrrakéta a legénység nélküli Dragon teherűrhajót indította útnak. A hordozórakéta visszatérése hangrobbanást okozott Florida középső részén.

A Space X augusztusban szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) négy űrhajóst. A Föld körül keringő űrállomáson jelenleg az Egyesült Államok, Japán, Dánia és Oroszország űrhajósainak hét fős legénysége tartózkodik.

A teherszállítmánnyal friss élelmiszercsomagot kapnak, amely narancsot, almát, paradicsomot és sárgarépát, valamint két sajtválogatást is tartalmaz.

Dana Weigel, a NASA Nemzetközi Űrállomás Programjának helyettes programvezetője az űrhajó indítása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ünnepek előtt olyan különleges finomságokat is küldenek a legénységnek, mint a csokoládé, sütőtökös cappuccino, rizssütemény, különböző szárnyashúsok, tenger gyümölcsei és áfonyaszósz, de pizzát is kapnak.

A 2950 kilogrammnyi teherszállítmánnyal a tudományos kísérletekhez szükséges felszerelések is érkeznek az űrállomásra, köztük a NASA jövendőbeli Mars-missziójának előkészítését szolgáló mélyűri kommunkációhoz szükséges eszközök.

A Dragon nagyjából egy hónapot tölt majd az ISS-hez csatlakoztatva, mielőtt visszatér mintegy 1700 kilogrammnyi rakománnyal, és Florida partjai közelében a vízen landol.

(MTI)