Tele van pénzzel a maffia, félő, hogy képviselőket vásárolna meg - Matovič elmondta, mitől tart

2021. szeptember 24. - 10:42 | Belföld

A főügyész lépései nem keltettek bizalmat Igor Matovičban. Az OĽaNO vezetője nem kísérletezne egy Sme rodina nélküli kormánnyal.

Tele van pénzzel a maffia, félő, hogy képviselőket vásárolna meg - Matovič elmondta, mitől tart
Facebook

A pénzügyminiszter szerint amikor decemberben Maroš Žilinkáról döntöttek a parlamentben, annak köszönhetően is kapott szavazatokat, ahogy a közmeghallgatáson beszélt a büntetőeljárásról szóló törvény 363. paragrafusáról. Még jelöltként Žilinka ezt a cikkelyt, ami különleges jogkört ad a legfőbb ügyész kezébe, kijavítandó galibának nevezte. „Ma azért küzd, hogy ez a paragrafus érintetlenül a helyén maradjon. Ez ellentétes azzal a nyilvános ígéretével, ami a meghallgatáson elhangzott. Ez nem kelt bizalmat " - nyilatkozta a Postoj lapnak a legerősebb kormánypárt vezetője.

A sokat ragozott 363. paragrafus alapján pár hete távozhatott szabadon a börtönből a Sme rodina titkosszolgálati exvezetője, Vladimír Pčolinský, mert a jogszabály nevezett bekezdése lehetővé teszi, hogy a főügyész visszavonja az ügyész vagy a rendőr jogerős határozatát, ha a döntés vagy az azt megelőző eljárás törvénysértő volt. Matovič szerint a törvény vonatkozó részét meg kell változtatni, hogy a főügyész ne adhasson negatív utasításokat.

„Nem arról van szó, hogy ez az ügy Pčolinskýt vagy Haščákot érintette. A lényeg az, hogy egy ilyen utasítás az alárendelt ügyészséghez de facto a dolgok szőnyeg alá söprését jelenti. Ez ellentétes a kormány programnyilatkozatával, az elkötelezettségünkkel - és ezért ezen változtatnunk kell. " - fejtette ki a miniszter.

Egy Boris Kollárék nélküli kormánnyal kapcsolatban úgy véli, az rizikós lenne. Szerinte most nem lenne jó kísérletezni egy 77 képviselő által támogatott kabinettel, mert az tényleg csak egy hajszányi többséget jelent a 150 fős parlamentben. A maffia csordultig teletömte a zsebét, és félő, hogy két-három képviselőt sikerülne megvásárolniuk, és így véget is érne az egész. "Mindent megteszek azért, hogy együtt maradjunk Kollárékkal. Neki viszont meg kell értenie, hogy ez így nem mehet tovább.

(DenníkN/Postoj)