Tele a városkassza, mégis emelték az ingatlanadót Dunaszerdahelyen, ám a gumifeldolgozó és más cégek jól járnak

2019. január 11. - 11:58 | Régió

Januártól 6%-kal emelkedik az ingatlanadó Dunaszerdahelyen, kivéve Ollétejedet. Az indoklás meglehetősen sovány, a cégeknek kedvező javaslat viszont volt ennél hajmeresztőbb is.

Tele a városkassza, mégis emelték az ingatlanadót Dunaszerdahelyen, ám a gumifeldolgozó és más cégek jól járnak
Hájos Zoltán - Fotó: Cséfalvay Á. András

Nemrég került fel a városi hivatal weboldalára az ingatlanadót is magába foglaló általánosan kötelező érvényű rendelet, melyből kiderül, hogyan emelkednek az adó egyes típusai. A javaslatot még decemberben hagyta jóvá a képviselő-testület, egy híján egyhangúlag. Ugyanakkor, amikor az is kiderült, hogy a jövő évi költségvetés egyébként meglehetősen komoly többlettel számol (még ha ez csak ideiglenes is), ergo nincs kimondottan szüksége a városkasszának arra a több mint 100 ezer euróra, amit a lakosoktól az ingatlanadó-emelésből beszedhet az idén. Az emelés indoklása eléggé soványka, és Hájos Zoltán polgármester is csak annyit fűzött hozzá az egészhez, hogy már hat éve, 2012 óta nem változott. Ezek szerint a választások után épp itt volt az ideje.

De lássuk, honnan indult az egész. A városháza pénzügyi főosztályának eredeti javaslata (itt megtalálható magyar nyelven) szerint Dunaszerdahelyen és Sikabonyban is átlagosan 6%-kal emelték volna az ingatlanadó tarifáit, míg Ollétejedben – tekintettel arra, hogy az ottani lakosoknak jelenleg is „el kell viselniük” a szennyezett levegőt, 20%-kal csökkentek volna az egyes adókulcsok.

Noha a tejediek egészségét a csökkenő ingatlanadóval sem lehet megvenni, nyilván kevesen tiltakoznának az ellen, hogy valamiképp a város is ellensúlyozza azt, amit elszenvednek. Csakhogy ennek az éremnek is két oldala van, ugyanis a javaslat mint katasztert választja le Ollétejedet az emelkedő ingatlanadóval „sújtott” Dunaszerdahelyről, nem pedig az ott élő polgárok telkeit és házait.

Ebből pedig máris következik egy furfangos momentum, hogy a 20%-kal csökkentendő ingatlanadó bizony az ott működő vállalatokat is pozitívan érintené, azok pedig nagyobb építményeiknek és telephelyeiknek köszönhetően a lakosoknál is nagyságrendekkel több pénzt spórolnának.

Ezek közt a cégek közt van a városháza pénzügyi főosztályvezetőjének családja tulajdonában lévő Green Line vagy az MKP listáján az őszi választásokon induló egyik jelölt által birtokolt Merkantil társaság is. Nem is beszélve a Dron Industriesről, amelyet pedig ősszel a polgármester is a levegőszennyezés legvalószínűbb forrásaként jelölt meg. Becslésünk szerint egy ilyen javaslattal utóbbi cég több mint 8 ezer eurót spórolt volna meg az ingatlanadón 2019-ben, hasonlóan a Merkantilhoz, míg a Green Line közel ezret.

A javaslatot ebben a formában sem a városi tanács, sem a képviselő-testület pénzügyi bizottsága nem javasolta jóváhagyni, a decemberi ülésen pedig már a módosított verzió került a képviselők elé, amely a 20%-os adócsökkentést nem tartalmazta, csak a 6%-os emelést. Ollétejed ebben a felállásban is külön kategóriát képez, az ingatlanadó ott ugyanis megmarad az eddigi, tulajdonképpen 2012-es szinten.

A fenti fejtegetésünk, miszerint ez nemcsak az ollétejedi lakosoknak kedvez, de az ott működő cégeknek, beleértve a Dront is, továbbra is fennáll, csak az a bizonyos kedvezmény az eredeti javaslat szerint a városi ingatlanokkal szemben nem 26, csak 6%-os. Nagyságrendekkel kisebb összegekről van szó, de továbbra is érvényes. Ráadásul az ollétejedi lakosok kedvezménye így már csupán annyi, hogy nem kell többet fizetniük, mint eddig.

Ez az emelés azt jelenti, hogy például a lakóépületek esetében négyzetméterenként fizetendő adó az eddigi 0,24 €-ról 0,26 €-ra nő, hétvégi házaknál 0,52-ről 0,55 €-ra, az adókulcs a kerteknél, beépített területeknél és udvaroknál 0,50%-ról 0,53%-ra, építkezési telkeknél 0,70%-ról 0,74%-ra emelkedik.

Lakások esetében Dunaszerdahelyen 0,24-ről 0,26 euróra, nem lakás célú helyiség esetében 1,40-ről 1,50-re, míg garázsoknál 2,16-ról 2,30-ra emelkedik az ingatlanadó négyzetméterenként. Természetesen Ollétejedben marad a régi, azaz mindegyik esetben azalacsonyabb tarifa.

Ha továbbmegyünk, akkor az ipari, energetikai, építőipari építmények, illetve mezőgazdasági termények raktározására szolgáló épületek esetében 1,70-ről 1,80-ra megy fel a négyzetméterenkénti adó Dunaszerdahelyen, míg 1,70 marad Ollétejedben.

Ezzel szemben például az „egyéb vállalkozási és jövedelemszerző tevékenység végzésére szolgáló építmények és ezen tevékenységgel összefüggő raktározási és ügykezelést szolgáló építmények“ esetében mind Ollétejedben, mind Dunaszerdahelyen (!) maradt a 2,40 eurós négyzetméterenkénti adó. Ebbe a kategóriába tartoznak a fent említett ollétejedi társaságok is, nem is beszélve számos dunaszerdahelyi cégről. Az emelés tehát az ebbe a kategóriába eső, szerdahelyi kataszterben lévő cégeket sem érinti, csak a lakosokat.

Elmondható tehát, hogy az önkormányzat a választások után az első adandó alkalommal megemelte az ingatlanadót a lakosai számára. Igaz, hogy ez az emelés egy normál méretű családi ház (100-150 m2) és telek (pl. 6 ár) esetében csupán néhány euró egy évre, az ollétejedieknek viszont ugyanakkora "engedménnyel" kívánják ellensúlyozni, hogy ott szennyezett a levegő. Mindeközben a több ezer, adott esetben tízezer négyzetméteres ingatlanokkal, és jókora épületekkel rendelkező cégek ebből mit sem fognak megérezni, számukra az adószint marad a 2012-es szinten, ezzel több száz vagy több ezer eurót megspórolva.

(SzT)