Telefonos alkalmazás segítheti terepen az orvosoknak az egyes antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók elleni gyógyszerek megtalálását

Telefonos alkalmazás segítheti a jövőben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet tagjainak terepmunkáját abban, hogy megtalálják az egyes antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók elleni gyógyszereket. 

Az ASTapp az erő- és pénzforrásban szegény régiókban segítheti az orvosokat a diagnózis felállításában.

Az antibiotikum-rezisztencia (ABR) a közegészségügy egyik legnagyobb nemzetközi kihívása. A szakértők szerint 50 éven belül világszerte a leggyakoribb halálokká válhat.

Mesterséges intelligencia és képfeldolgozó technológiák révén az applikációval a nem mikrobiológusok is egyszerűbben tudják értelmezni a teszteket és vizsgálni az antibiotikum-rezisztenciát, hogy megtalálhassák a kezeléshez szükséges legalkalmasabb gyógyszert. 

Az applikáció, melyen már egy éve dolgoznak a fejlesztők, az MFS orvosait, valamint a pénzforrásban szegény régiók egészségügyében dolgozókat segíthetik a fertőzöttek kezelésében. A teszteredmények a jövőben offline is kiértékelhetőek lesznek okostelefonokon vagy tableteken, a program kezelési tanácsokat is ad. 

Az első prototípus előreláthatóan négy hónapon belül készül el. Év végén az MFS laborjaiban, terepen tesztelik az applikációt, először a jordániai Ammanban.  Később további területeken, például Jemenben, Libériában, Haitin és a Közép-Afrikai Köztársaságban is tesztelik. Teljesen alkalmazhatóvá várhatóan három éven belül válik az ASTapp.

A projekt megkapta a Google AI Impact Challenge, a mesterséges intelligencia közhasznú alkalmazását támogató díjat. Az ASTappot a Google 1,3 millió dollárral (375,2 millió forinttal) támogatja.

(MTI)