Telefonos alkalmazással távolról lehet gyertyát gyújtani a lisszaboni templomokban

Egy portugál mobiltelefonos alkalmazással - amelyet két katolikus fiatal dolgozott ki - távolról gyújtható gyertya lisszaboni templomokban.

A Candla alkalmazással a hívek kiválaszthatják a gyertyagyújtás helyszínét és napját, illetve a szentet, akinek a gyertyát felajánlják, és egy elektromos gyertyatartón a helyét is kiválaszthatják.

A gyertya a papok közreműködése nélkül, automatikusan kigyullad és 15 percen át ég 99 eurócent ellenében Lisszabonban a programban részt vevő 14 templomban. A portugál főváros lakosainak 80 százaléka vallja magát katolikusnak.

"Ez az első ilyen jellegű szabadalmaztatott alkalmazás" - mondta el a feltalálók egyike, a 30 éves Joao Pessoa e Costa. "A Candlát külföldön élő embereknek találtuk ki, valamint azoknak, akik mozgásképtelenségük vagy elfoglaltságuk miatt nem tudnak templomba menni" - tette hozzá.

Az augusztusban piacra dobott alkalmazásnak máris 10 ezer előfizetője van. "Minden hónapban több mint 15 ezer gyertyát gyújtanak meg" - mondta az alkotó, aki további terjeszkedésre készül.

"Januárban indítjuk el az alkalmazást Észak-Portugáliában, Bragában és Portóban, majd Rómában és Madridban, a második negyedévben pedig Brazíliában" - mondta Joao Pessoa e Costa, aki reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa is a Candlával gyújt meg egy gyertyát, mielőtt 2017 májusában Fatimába látogat. 

MTI/para