Telefonos csalókra figyelmeztetnek a rendőrök - így verik át az embereket

2019. január 31. - 11:07 | Belföld

Az utóbbi időben egyre több, anyagi haszon szerzésére irányuló mobiltelefonnal való visszaélést jegyez és vizsgál a losonci rendőrség – tájékoztatott Mária Faltániová, a besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője.

„Az elkövető elkéri egy idegen telefonját, mondván, a sajátján nincs pénz, és sms-t szeretne küldeni. Ezután a mobilszolgáltatón keresztül engedély nélkül elküld egy ún. 'myPay' üzenetet, amely arra szolgál, hogy a válaszban kapott kód segítségével fizetett játékokat tölthessen le az internetről" – magyarázta a szóvivő.

Hozzátette, hogy a kódokat az elkövető átküldi a saját telefonjára, majd visszaadja a kölcsönkért telefont a tulajdonosának. Így anyagi hasznot szerez magának, a telefon tulajdonosának pedig meghatározott nagyságú anyagi kárt. A kár nagyságától függően a rendőrség az eseteket elektronikus fizetőeszközzel való visszaélésként, illetve lopásként vizsgálja.

„Figyelmeztetjük a lakosokat, hogy ne adják oda bárkinek a telefonjukat. Azt, hogy csalás áldozatai lettek, csak az után tudják meg, hogy megkapták a telefonszámlát. Azokat pedig, akikkel már történt hasonló eset, arra kérjük, hogy tegyenek bejelentést a rendőrségen" – mondta Faltániová.

TASR